Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία μετά τις επιτυχίες των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ σήμερα, επικαλούμενα στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με την εφημερίδα Κομερσάντ, το σχέδιο της Μόσχας προβλέπει ότι θα παραμείνουν στη Συρία μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας και στρατιωτικοί σύμβουλοι, καθώς και μονάδες που θα φρουρούν τις εγκαταστάσεις στη Χμάιμιμ και στην Ταρτούς.

Ads

Ο αριθμός των αεροσκαφών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία μπορεί επίσης να μειωθεί, όμως τα στοιχεία της αεράμυνας που προστατεύουν τις ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν, ανέφεραν οι πηγές. «Σε κάθε περίπτωση, αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση θα είναι ο (ρώσος πρόεδρος και ως εκ του αξιώματός του) ανώτατος διοικητής των ένοπλων δυνάμεων Βλαντίμιρ Πούτιν», ανέφερε μία πηγή που επικαλείται η Κομερσάντ, διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ περιορίστηκε να δηλώσει στην εφημερίδα ότι «τέτοιες αποφάσεις δεν ανακοινώνονται». Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας από την πλευρά του διέψευσε την πληροφορία και ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τη μείωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία. Η πληροφορία αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας καθώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σημειώνουν επιτυχίες στις επιχειρήσεις τους εναντίον των οργανώσεων Φάταχ αλ Σαμ (το πρώην Μέτωπο Υποστήριξης, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) και Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Τη 16η Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου σημείωσε στη διάρκεια μιας συνάντησής του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβίγκντορ Λίμπερμαν ότι η επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία πλησιάζει στο τέλος της.

Ads

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ