Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ, που είχε διοχετεύσει στον ιστότοπο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ.

Ads

Η απόφαση Ομπάμα σημαίνει ότι η διαφυλική, γνωστή κατά το το παρελθόν ως στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, θα αποφυλακιστεί στις 17 Μαΐου.

Η Μάνινγκ είχε καταδικαστεί τον Αύγουστο του 2013 σε ποινή κάθειρξης 35 ετών διότι παρέδωσε στα WikiLeaks πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης και μάλιστα, είχε αναλάβει την ευθύνη για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων.

«ΝΙΚΗ: Ο Ομπάμα μειώνει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ από τα 35 χρόνια στα 7. Η ημερομηνία αποφυλάκισης είναι πλέον η 17η Μαΐου», ανάρτησε στο twitter το Wikileaks.

Ads

Ο Ομπάμα μείωσε τις ποινές ακόμη 208 κρατουμένων και απένειμε χάρη σε 64 πρόσωπα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Συνολικά, καθώς η θητεία του φθάνει στην ολοκλήρωσή της την Παρασκευή, ο Ομπάμα έχει μειώσει τις ποινές 1.385 ανθρώπων και έχει απονείμει χάρη σε άλλους 212.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μία εβδομάδα, ο Έντουαρντ Σνόουντεν έστειλε μήνυμα στον Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας βοήθεια, όχι για τον εαυτό του, αλλά για έναν άλλο whistleblower, την Μάνινγκ. «Κύριε πρόεδρε, αν δώσεις χάρη μόνο σε μια περίπτωση κατά την αποχώρησή σου από τον Λευκό Οίκο, σε παρακαλώ αυτή να είναι για την Τσέλσι Μάνινγκ. Είσαι ο μόνος που μπορεί να σώσει τη ζωή της» ήταν το μήνυμα του. 

Στη συνέχεια, ακολούθησε και ο Τζούλιαν Ασάνζ.

Σύμφωνα με μήνυμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο, θα δεχόταν να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αν ο Μπαράκ Ομπάμα απονείμει χάρη στην εδώ και έξι χρόνια φυλακισμένη whistleblower.