Έκκληση για μεγαλύτερη θρησκευτική ανεκτικότητα στη Μέση Ανατολή απήυθυνε ο πάπας Φραγκίσκος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της ιστορικής του επίσκεψης στην Τουρκία.

Ads

«Είναι κεφαλαιώδες όλοι οι πολίτες —μουσουλμάνοι, εβραίοι και χριστιανοί— τόσο στο πνεύμα και το γράμμα όσο και στην εφαρμογή του νόμου να απολαύουν τα ίδια δικαιώματα και να τηρούν τις ίδιες υποχρεώσεις», είπε ο πάπας, που έγινε και ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφτηκε το νέο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα, η κατασκευή και το κόστος του οποίου προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις στην Τουρκία.

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε άλλη μια φορά τη δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που στοχοποιούν μεταξύ άλλων και τις θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία και στο Ιράκ, όπως τους χριστιανούς και τους Γεζίντι.

Παράλληλα ευχαρίστησε την Τουρκία που φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων. «Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις πατρίδες τους για να επιβιώσουν και για να παραμείνουν πιστοί στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις», είπε ο πάπας. «Για πόσο ακόμη πρέπει η Μέση Ανατολή να υπομένει τις συνέπειες αυτής της έλλειψης ειρήνης; Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε μοιρολατρικά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις διότι έτσι η κατάσταση δεν μπορεί ποτέ να μεταβληθεί προς το καλύτερο», πρόσθεσε.

Ads

Επιπλέον ανέφερε πως η διεθνής κοινότητα έχει την «ηθική υποχρέωση» να βοηθήσει την Τουρκία, η οποία υποδέχεται «με γενναιοδωρία» πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. «Η διεθνής κοινότητα έχει την ηθική υποχρέωση να βοηθήσει να προσφερθεί φροντίδα στους πρόσφυγες», δήλωσε.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει επικριθεί για τον «εξισλαμισμό» της τουρκικής κοινωνίας, που προωθεί, είπε πως η επίσκεψη του πάπα στη χώρα του μπορεί να συμβάλει να αποκρουστούν αντιλήψεις κατά του Ισλάμ, καταγγέλλοντας μια «προέλαση της Ισλαμοφοβίας» σε διεθνές επίπεδο. «Η επίσκεψή σας θα αφήσει ένα σημάδι με επίδραση στον ισλαμικό κόσμο και επίσης θα αλλάξει την άποψη για το Ισλάμ στον χριστιανικό κόσμο. Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι πως αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια πορεία προς την αλλαγή», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε νωρίτερα το Μαυσωλείο του ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, του Μουσταφά Κεμάλ, ενώ επρόκειτο να συναντηθεί επίσης με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και με τον πρόεδρο της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιγιανέτ), της κρατικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται τις θρησκευτικές υποθέσεις των μουσουλμάνων.

Το Σάββατο θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα επισκεφτεί την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί, ενώ θα χοροστατήσει σε μια λειτουργία στον καθολικό καθεδρικό ναό την οποία θα παρακολουθήσουν και χριστιανοί πρόσφυγες από το Ιράκ. Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, όταν θα παραστεί στον κοινό εορτασμό της εορτής του Αγίου Ανδρέα μαζί με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.