Αίσθηση προκαλεί ένα άρθρο που δημοσιεύεται σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Νέας Υόρκης, την Daily News, στο οποίο η εκτέλεση του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ παρουσιάζεται όχι ως έγκλημα, αλλά ως μια «δίκαιη τιμωρία» για τα εγκλήματα του Βλαντιμίρ Πούτν και τη συναίνεσή του.

Ads

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου Γκέρς Κούντζμαν, ο Αντρέι Καρλόφ «ήταν ο άνθρωπος του Πούτιν στη Ρωσία και εκπροσωπούσε τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει η δικτατορία του σε όλο τον κόσμο και στην πατρίδα του».

«Ενσάρκωνε τις πολιτικές που ρίχνουν βόμβες σε καταφύγια και σκοτώνουν μωρά, που στέλνουν βομβαρδιστικά και καταστρέφουν μια ολόκληρη πόλη μαζί με τον τρελό Μπασάρ Αλ Άσαντ», γράφει μεταξύ άλλων και σημειώνει: «Για αυτό κανένα δάκρυ για τον Καρλόφ. Εκπλήσσομαι που δεν είχε δολοφονηθεί νωρίτερα».

Μάλιστα συγκρίνει τη δολοφονία του Καρλόφ με αυτή του Ερνστ Βομ Ραθ, του πρεσβευτή των ναζί στη Γαλλία, ο οποίος πυροβολήθηκε μέσα στο προξενείο από Εβραίο φοιτητή το 1938. «Ο Ραθ εκπροσωπούσε τις θηριωδίες των ναζί […] Ήταν αθώο θύμα; Σίγουρα “όχι”. Υπερασπιζόταν τις εκκαθαρίσεις των Εβραίων ως “αναγκαίες” για την αναγέννηση της Γερμανίας, στεκόταν άπραγος την ώρα που ο Χίτλερ διέλυε την Ευρώπη και δολοφονούσε αθώους. Θα μπορούσε να είχε αντισταθεί στην ηγεσία των Ναζί αλλά δεν το έκανε».

Ads

«Ο Καρλόφ δεν ήταν διπλωμάτης αλλά ένας στρατιώτης (σημ: του Πούτιν), η δουλειά του οποίου ήταν να εξωραΐζει τις θηριωδίες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ως στρατιώτης ο θάνατός του είναι ο ίδιος είτε πεθάνει σε πεδίο μάχης έξω από το Χαλέπι είτε σε μια γκαλερί τέχνης στην Άγκυρα. Όπως και ο δολοφόνος του είναι επίσης ένας στρατιώτης. Όχι τρομοκράτης, αλλά ένας στρατιώτης. Οι τρομοκράτες σκοτώνουν αθώους ανθρώπους με φορτηγά στις αγορές των Χριστουγέννων ή με αεροπλάνα σε ουρανοξύστες. Οι στρατιώτες σκοτώνουν στρατιώτες», αναφέρει και καταλήγει: 

«Θα δικαιώσει η ιστορία τον Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, τον δολοφόνο του Καρλόφ; Αυτό θα το κρίνει μόνο η ιστορία. Πάντως ο Χέρσελ Γκριντσπαν έχει δικαιωθεί και μάλιστα δικαίωσε και όλους όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία».