Μία μόλις εβδομάδα πριν η Ιρακινή Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση στήσει τις κάλπες για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση στην επαρχία Σιρνάκ κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ.

Ads

Περίπου 100 στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, ρυμουλκούμενων πυροβόλων και εκτοξευτήρων μετέχουν στα γυμνάσια, που αποτελούν κατά την Άγκυρα «μέρος των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων».

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Άγκυρα σκληραίνει τη στάση της έναντι του κουρδικού δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντάς το ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία και προειδοποιώντας ότι θα λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα».

Παράλληλα η Άγκυρα εντείνει τις διπλωματικές της πιέσεις προς την Ερμπίλ – πρωτεύουσα της ημι-αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν -, προκειμένου να ακυρώσει το δημοψήφισμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ Αμπάντι στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ και ευελπιστεί να έχει τετ-α-τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν για το θέμα.

Ads

Η Βαγδάτη από την πλευρά της διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός «δεύτερου Ισραήλ». Ο Ιρακινός πρωθυπουργός αλ Αμπάντι χαρακτήρισε «παιχνίδι με τη φωτιά» τυχόν «επικίνδυνη» απόφαση για απόσχιση και προειδοποίησε ότι η Βαγδάτη «θα επέμβει στρατιωτικά» αν ο πληθυσμός της χώρας του «απειληθεί από τη χρήση έκνομης βίας».

Το Σάββατο χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν υπέρ της ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν στην Ερμπίλ

Η Ουάσιγκτον κάλεσε τις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν «να ακυρώσει το δημοψήφισμα και να ξεκινήσει σοβαρό διάλογο με τη Βαγδάτη», ενώ από τη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι «οι νόμιμες προσδοκίες των Κούρδων, όπως και άλλων λαών, θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».