Έχοντας προειδοποιήσει ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» εάν απειληθούν ρωσόφωνοι πολίτες στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα προχωρά σε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα ως απάντηση στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του Κιέβου κατά φιλορώσων αυτονομιστών στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. 

Ads

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Μόσχα «αναγκάστηκε να δράσει αφότου Ουκρανοί κομάντος κινήθηκαν με τεθωρακισμένα εναντίον των φιλορώσων στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ». Στην επιχείρηση σημειώνεται ότι σκοτώθηκαν πέντε φιλορώσοι

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σταματήσει τον «εκβιασμό», τονίζοντας ότι η Ουκρανία δεν θα σταματήσει μπροστά στην «τρομοκρατική απειλή». Το δε Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το Κρεμλίνο να δώσει εντός 48 ωρών εξηγήσεις για τις ασκήσεις, βάσει των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμφωνίες ασφαλείας του ΟΑΣΕ.

Από το Τόκιο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε στη Ρωσία (που κατηγορεί την Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία σαν «πιόνι στο γεωπολιτικό παιχνίδι») την ευθύνη για την αποτυχία του διεθνούς συμβιβασμού που είχε υπογραφεί πριν από μία εβδομάδα στη Γενεύη και ο οποίος είχε σκοπό να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση. Επίσης, πρόσθεσε ότι αν η Μόσχα συνεχίσει να αγνοεί την συμφωνία τότε θα δεχθεί περισσότερες συνέπειες και νέες κυρώσεις. 

Ads

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την Πέμπτη το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος ένας Αμερικανός δημοσιογράφος που από την Δευτέρα ήταν στα χέρια των φιλορώσων του Σλαβιάνσκ. Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δημοσιογράφος, Σάιμον Οστρόφσκι, είπε ότι οι απαγωγείς του του είχαν δέσει τα μάτια και τα χέρια, τον ξυλοκόπησαν.

Σε κάθε περίπτωση, την Πέμπτη ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για εκτροχιασμό της κατάστασης στην Ουκρανία. Ειδικότερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε σήμερα να επικρατήσει ηρεμία στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «πρέπει να αποφευχθούν με κάθε κόστος οι στρατιωτικές ενέργειες». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Στεφάν Ντιζαρίτς, «ο γενικός γραμματέας φοβάται ότι η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου με απρόβλεπτες συνέπειες».

Ο γενικός γραμματέας υπενθύμισε «την ανάγκη όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη συμφωνία της Γενεύης», που έχει στόχο να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία και ζήτησε «από όλους να απόσχουν αμέσως από κάθε βία, εκφοβισμό ή πρόκληση και να προσπαθήσουν να πέσει η ένταση».