Λίγα 24ωρα από την επίθεση φιλοϊρανών διαδηλωτών εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον θα αναλάβει δράση προληπτικά «αν υπάρξουν πληροφορίες ή ενδείξεις» για τυχόν επιθέσεις. 

Ads

Η επίθεση στην πρεσβεία στην Τεχεράνη ήρθε ως αντίδραση στις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον βάσεων της υποστηριζόμενης από το Ιράν Κατάεμπ Χεζμπολάχ, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 μέλη της. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ απέδωσαν την ευθύνη για την επίθεση στην πρεσβεία στην Τεχεράνη. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, είπε ότι «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να σχεδιάζουν και άλλες επιθέσεις, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, το βλέπουμε εδώ και δύο – τρεις μήνες».

«Αν συμβεί αυτό, τότε θα δράσουμε και, παρεμπιπτόντως, αν πληροφορηθούμε για τυχόν επιθέσεις ή έχουμε κάποιου είδους ένδειξη, θα αναλάβουμε δράση προληπτικά για να προστατεύσουμε τις αμερικανικές δυνάμεις και τις ζωές Αμερικανών», πρόσθεσε.

Ads

Την ίδια ώρα, και παρά το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις σταμάτησαν, οι ΗΠΑ ενισχύουν την ασφάλεια στην πρεσβείας των ΗΠΑ  στη Βαγδάτη.

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στο κτίριο, ενώ δέκα θωρακισμένα οχήματα των ειδικών δυνάμεων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Ιράκ έχουν λάβει θέση στους δρόμους που οδηγούν στην πρεσβεία και μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο.