Και σε απολύσεις όσων αμφισβητούν την πολιτική του περνά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απάλλαξε από τα καθήκοντά της την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς επειδή αμφισβήτησε το αντιμεταναστευτικό του διάταγμα. 

Ads

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Γέιτς διέπραξε προδοσία απέναντι στην Υπηρεσία της καθώς δήλωσε ότι όσο βρίσκεται σε αυτή τη θέση δεν πρόκειται να υπερασπιστεί νομικά το συγκεκριμένο διάταγμα που επί της ουσίας απαγορεύει την είσοδο σε πολίτες από μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ. 

Μέσω twitter όπως πάντα, ο Τραμπ κατηγόρησε τους δημοκρατικούς ότι θέλουν να τον εμποδίσουν να ασκήσει την πολιτική του και καταφέρθηκε εναντίον του Ομπάμα που λίγο νωρίτερα είχε καλέσει τους Αμερικανούς σε διαδηλώσεις για την προάσπιση της δημοκρατίας.

image

Ads

Η Σάλι Γέιτς

Προσφεύγει στα ομοσπονδιακά δικαστήρια η Ουάσινγκτον 

Στο μεταξύ οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Ακόμη και στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τραμπ έχουν ασκήσει κριτική στο διάταγμα, ενώ η Πολιτεία της Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στα ομοσπονδιακά δικαστήρια με αίτημα την ανάκλησή του. 

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Μπομπ Φέργκιουσον την προσφυγή της Ουάσινγκτον θα στηρίξουν οι εταιρείες Amazon.com και Expedia Inc που εδρεύουν στην Πολιτεία αυτή. 

Διαβάστε ακόμη: Google, Apple, Microsoft, Facebook σε κοινό μέτωπο κατά του Τραμπ

Την ίδια ώρα, πολλοί Αμερικανοί διπλωμάτες διαμαρτυρήθηκαν επισήμως για το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ Τόνερ. Ο Λευκός Οίκος απάντησε με τελεσίγραφο λέγοντας: «Είτε θα δεχτούν το πρόγραμμα, είτε θα φύγουν» είπε ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Σον Σπάισερ. 

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται τόσο στις ΗΠΑ, όσο και άλλες πόλεις στον κόσμο. Στο Λονδίνο αλλά και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους κατά του Τραμπ. 
Στην πρωτεύουσα μάλιστα πραγματοποίησαν πορεία έως την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία.

«Ντροπή στην Μέι», φώναζαν οι διαδηλωτές αντιδρώντας στην πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στην Βρετανία που απηύθυνε στον Τραμπ η πρωθυπουργός. 

Στο μεταξύ πάνω από 1,5 εκατομμύριο Βρετανοί έχουν συνυπογράψει διαδικτυακό αίτημα για ακύρωση της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου. 

Διαβάστε: Πάνω από 1 εκατ. Βρετανοί υπέγραψαν να μην δει ο Τραμπ τη βασίλισσα