Κλιμακώνει η Άγκυρα τις απειλές της προς την Ελλάδα με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου.  

Ads

Το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το τουρκικό κανάλι Haber, αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμη και η ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες. 

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας ήρθε χθες αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε την απόφαση κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και σημείωνε ότι «οι ελληνικοί θεσμοί απέτυχαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Μάλιστα ανέφερε «ότι η απόφαση παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς».

Παράλληλα, υποστήριζε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιδιώκει την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών. Αμέσως μετά η Τουρκία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους οκτώ. Σήμερα έγινε γνωστό ότι το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε στις ελληνικές Αρχές νέο αίτημα για την έκδοση των οκτώ.

Ads

Η αντίδραση του Ερντογάν

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση του είχε υποσχεθεί ότι «θα λύσει» το ζήτημα με την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών μέσα σε 15 με 20 μέρες από την ημέρα του πραξικοπήματος.

«Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους 8 που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Εγώ το επόμενο απόγευμα μετά το πραξικόπημα, τους τηλεφώνησα και μου υποσχέθηκαν ότι θα μας τους παρέδιδαν σε 15-20 ημέρες» φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Πρόκειται για πράξεις τρομοκρατίας στην Τουρκία, γι’ αυτό αυτοί πρέπει να δικαστούν εδώ. Η καθυστέρηση στην έκδοσή τους σαφώς θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι ο Άρειος Πάγος εκτίμησε ότι κινδυνεύει η ζωή των οκτώ σε περίπτωση που επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς υπάρχει η περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής. Επίσης υποστήριξαν ότι στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Δέχτηκαν τέλος το επιχείρημα ότι έκδοση τους στην Τουρκία θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό.

Η απάντηση της Ελλάδας

«Είμαστε κράτος δικαίου» και «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές», σχολίασε σε μια πρώτη αντίδραση το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας», ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

«Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας», σημείωσαν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα»

«Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές», κατέληξαν.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του διευθυντή αλλοδαπών της ΓΑΔΑ,  Κωνσταντίνου Λουζιώτη, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι.