Η ημερομηνία είναι η 4η Απριλίου 2017. Πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία 90 ανεξάρτητοι κινηματογράφοι σε 79 πόλεις 34 Πολιτειών των ΗΠΑ θα προβάλλουν ταυτόχρονα την ταινία «1984», που βασίζεται στο θρυλικό, δυστοπικό μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ.

Ads

Όπως γράφει η Telegraph, με τον τρόπο αυτό δηλώνουν την αντίθεση τους στο «καθεστώς» του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Την πρωτοβουλία -που περιλαμβάνει και μία αίθουσα στον Καναδά- υπογράφει και συντονίζει η United States of Cinema.

Γιατί στις 4 Απριλίου; Επειδή είναι η ημέρα κατά την οποία ο χαρακτήρας του βιβλίου, Γουίνστον Σμιθ, γράφει την πρώτη σελίδα στο ημερολόγιό του.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την ορκωμοσία Τραμπ, το μυθιστόρημα του Όργουελ σκαρφάλωσε ξανά στην κορυφή των μπεστ σέλερ του Amazon, για την ακρίβεια, στο Top 5.

Παράλληλα, η θεατρική διασκευή του θα ανέβει και στο Μπρόντγουεϊ.

image

Οι αμερικανικοί κινηματογράφοι διαμαρτύρονται με αυτό τον τρόπο και στην πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να περικόψει τις επιδοτήσεις σε ινστιτούτα και ενώσεις που ασχολούνται με τον πολιτισμό.

Το βιβλίο είναι ένα προφητικό μανιφέστο.

image

Γράφτηκε από τον Όργουελ το 1948 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα.

Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου, του Γουίνστον Σμιθ -τον κινηματογραφικό ρόλο ερμηνεύει μοναδικά ο Τζον Χερτ που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή– στον εφιαλτικό κόσμο της Ωκεανίας, μιας χώρας που βρίσκεται κάτω από ένα δυστοπικό απολυταρχικό καθεστώς, στο οποίο όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση.