Μαζική διαδήλωση πραγματοποιείται το βράδυ του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη μετά την διπλή βομβιστική επίθεση σε πορεία ειρήνης στην Άγκυρα, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 86 ατόμων και τον τραυματισμό ακόμη 180, πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ads

Η επίθεση σημειώθηκε κατά την έναρξη της πορείας που διοργάνωνε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) μαζί με άλλα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς και με αίτημα τον τερματισμό των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και κούρδων μαχητών στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και επιχειρώντας να φτάσουν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση για τις σημερινές βομβιστικές επιθέσεις. Αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, με την υποστήριξη δύο οχημάτων που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση, παρακολουθούν τους διαδηλωτές.

«Ερντογάν παραιτήσου» και «Δολοφόνε AKP» (το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) είναι ορισμένα από τα συνθήματα που φωνάζουν οι διαδηλωτές επιρρίπτοντας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση.