Για πρώτη φορά μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την Εργατική Πρωτομαγιά, με τον δήμαρχο της πόλης, Σεργκέι Σομπιάνιν, να ηγείται της πορείας. 

Ads

Οι διαδηλωτές εκτός από μπαλόνια στα χρώματα της ρωσικής σημαίας (λευκό, μπλε, κόκκινο) κρατούσαν και πανό που έγραφαν «Είμαι περήφανος για την πατρίδα μου», «ο Πούτιν έχει δίκιο». 

Η προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία τον Μάρτιο κυριαρχούσε ενώ κάποιοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που ανέγραφαν «Μόσχα- Σεβαστούπολη, πόλεις των ηρώων». «Ένας άνεμος ελευθερίας πνέει στην Κριμαία!» φώναξε με ενθουσιασμό από το βήμα άνδρας με στρατιωτική στολή.

Ένας εκ των διοργανωτών της πορείας, ο Αλεξάντρ Τσερκούκοφ, πρόεδρος του κόμματος «Ένωση των Εργατών» είχε δηλώσει ότι η διαδήλωση θα έχει «αντιφασιστικό χαρακτήρα, λόγω της κατάστασης στα σύνορά μας» αναφερόμενος στα γεγονότα που διαδραματίζονται στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Ads

Οι φετινές διαδηλώσεις, που θύμιζαν τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς επί Σοβιετικής Ένωσης, έλαβαν την έγκριση των αρχών ώστε να γίνουν κοντά στο Κρεμλίνο.  Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας των Συνδικάτων της Ρωσίας, Μιχαϊλ Σμακόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς σε ολόκληρη την χώρα.