Ads

Μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών και μαθητών πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Ιταλία ενάντια στις περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση Μόντι στην παιδεία «στερώντας το δικαίωμα από εκατομμύρια νέους να σπουδάσουν και να εργαστούν». Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών δυνάμεων. Αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

 
Η σημερινή κινητοποίηση είναι πρώτη από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, ωστόσο αποτελεί συνέχεια των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα για το πρόγραμμα λιτότητας. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στο Τορίνο, στη Μπολόνια, στο Παλέρμο, στη Νάπολι και σε άλλες ιταλικές πόλεις.

Ads

 

Βίντεο από το Τορίνο

«Η γενιά μας βγαίνει στους δρόμους ενάντια στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μαζί στερούν σε εκατομμύρια νέους ανθρώπους την εκπαίδευση, την εργασία και το μέλλον τους», ανέφεραν οι επικεφαλής της επιτροπής των φοιτητών.

image
image
image
imageimage

Από τη Ρώμη
 
«Θέλουμε να απαλλαγούμε από τους διεφθαρμένους πολιτικούς», δήλωσε ο Giulio Bianco, 18χρονος διαδηλωτής.

image
image

Από το Παλέρμο
 
Η ανεργία στους νέους ανέρχεται στο 35%, ποσοστό τριπλάσιο από το αντίστοιχο της ανεργίας στο σύνολο του πληθυσμού, όπως σημειώνεται στο Reuters. «Ανησυχούμε για μέλλον της χώρας και το δικό μας» ανέφερε ένας ακόμη διαδηλωτής.

image
image
image
image
image
image

Από το Τορίνο
 
«Από την στιγμή που μετά από χρόνια υποσχέσεων δεν παρέχεται καμία οικονομική στήριξη στην δημόσια παιδείας, οι κινητοποιήσεις πρόκειται να συνεχισθούν», τόνισαν οι οργανώσεις μαθητών και φοιτητών.

image
image
image
image

Από το Μιλάνο
 
Σημειώνεται ότι στην Μπολόνια, φοιτητές και μαθητές έριξαν αβγά και μπογιά κατά του ελληνικού προξενείου, ενώ κατέβασαν και τη σημαία από τον ιστό της. Ακούστηκε, επίσης, το σύνθημα «αλληλεγγύη στο ελληνικό λαό και σε όσους μάχονται τον φασισμό και έχουν συλληφθεί». Οι διαδηλωτές, έκαψαν επίσης μια σημαία στην ιταλική τράπεζα Banca Nazionale del Lavoro, φωνάζοντας «αυτό είναι το τέλος των τραπεζών».

image
image

Από τη Μπολόνια

image
image

Από τη Φιρέντσε