Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία διάσωσης στα ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου, αναζητώντας ίχνη των πάνω από 280 αγνοουμένων του φέρι μπόουτ που βυθίστηκε χθες. Οδύνη και οργή από τους συγγενείς των επιβαίνοντων οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μαθητές Λυκείου. Προπηλάκισαν τον πρωθυπουργό της Νότιας Κορέας. Νούμερο ένα ύποπτος για την τραγωδία ο καπετάνιος, ο οποίος ανακρίνεται και ενδέχεται να του απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία. Με καλυμμένο το πρόσωπο δήλωσε συγκλονισμένος και ζήτησε συγγνώμη. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ωστόσο τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το πλοίο έπλεε εκτός πορείας. 

Ads

Οι συγγενείς κατηγορούν τον καπετάνιο και το πλήρωμα για λάθος χειρισμούς, καθώς δόθηκε στους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους ή στις κουκέτες τους μετά το χτύπημα που ακινητοποίησε το πλοίο. Αποκαλυπτικό βίντεο δείχνει επιβάτες με σωσίβια να παραμένουν στις θέσεις τους κατά εντολή από τα μεγάφωνα ενώ το πλοίο βυθίζεται. Όπως τους προειδοποιούσαν από τα μεγάφωνα αν μετακινηθούν θα κινδυνεύσει η ασφάλειά τους. Αναλυτές επισημαίνουν πως όσοι ακολούθησαν αυτήν την εντολή οδηγήθηκαν σε βέβαιο θάνατο. Το βίντεο δείχνει τις τελευταίες στιγμές λίγο πριν το μεγαλύτερο μέρος του πλοίου βυθιστεί:

Το πρωί της Πέμπτης, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών είχε φτάσει τους εννέα και των διασωθέντων στους 179. Από τους συνολικά 475 επιβαίνοντες, αγνοούνται 287. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετοί έχουν εγκλωβιστεί μέσα στο βυθισμένο πλοίο. Οι διασώστες προσπαθούν να μπουν στο εσωτερικό του, ωστόσο, το έργο αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο καθώς τα ρεύματα, η βροχή και η λάσπη εμποδίζουν τις έρευνες.

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πυκνή ομίχλη που είχε ως αποτέλεσμα το πλοίο να προσκρούσει σε ύφαλο, ενώ η κρατική τηλεόραση μεταδίδει πως ο καπετάνιος ακολούθησε πορεία εκτός της προγραμματισμένης εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που προκάλεσαν μετατόπιση φορτίου. 

Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των συγγενών. Ο Τσουνγκ Χονγκ-Γουόν επισκέφτηκε το σημείο που έχουν συγκεντρωθεί οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι του επιτέθηκαν και του πετούσαν μπουκάλια νερό. Ο καπετάνιος με καλυμμένο το πρόσωπο δήλωσε συγκλονισμένος και ζήτησε συγγνώμη.

image

Ads

Το φέρι μπόουτ Sewol, που είχε ξεκινήσει την Τρίτη από το Ίντσεον με προορισμό το νησί Τζετζού, έστειλε σήμα πως κινδυνεύει περίπου τρεις ώρες πριν ολοκληρώσει το προγραμματισμένο ταξίδι του. Πάντως αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι προσέκρουσε πιθανώς σε ύφαλο. Ο πλοίαρχος και το πλήρωμα ανακρίνονται για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του περιστατικού. Το πλοίο, 20ετίας, πραγματοποιούσε δρομολόγιο «ρουτίνας» σε θάλασσα που έχει μεν ξέρες και βραχονησίδες, αλλά όχι πάνω στη συνηθισμένη διαδρομή του.

Τα τελευταία μηνύματα των μαθητών

Συγκλονιστικά είναι τα τελευταία μηνύματα μαθητών προς τους γονείς τους, πριν χάσουν την επικοινωνία με τους γονείς τους. «Μου είπε: φοράμε τα σωσίβια. Μας λένε να περιμένουμε και να μην κινούμαστε, μαμά. Βλέπω ένα ελικόπτερο» λέει μία μητέρα. «Μπαμπά, το πλοίο βυθίζεται. Είμαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι, φοράω σωσίβιο. Τι πρέπει να κάνω;» ρωτούσε κλαίγοντας στο τηλέφωνο ο Κιμ Μπουμ-Σου.

«Θέλω να ξαναβρεθούμε ζωντανοί» έλεγε ένα άλλο αγόρι στον πατέρα του όταν διακόπηκε η σύνδεση. «Γιαγιά, νομίζω ότι θα πεθάνω. Το πλοίο βυθίζεται και κρέμομαι από τα κάγκελα» είπε η Ζι Γιουν. Κατόπιν η σύνδεση διακόπηκε. «Μαμά ίσως αυτή είναι η τελευταία φορά που σου λέω ότι σ’ αγαπώ» έγραψε σε μήνυμα προς τη μητέρα του ένας μαθητής, το οποίο από τη στιγμή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο έγινε viral. Η μητέρα απάντησε αμέσως στο μήνυμα, αλλά δεν έλαβε κάποια νέα απάντηση από το παιδί της.