Οι σχέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά και το νέο αλαλούμ με συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, η οποία ματαιώθηκε, έχουν πλέον φτάσει στο ναδίρ.

Ads

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης για την ακύρωση προγραμματισμένης επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα, την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ισραήλ απαντά ότι από την Παρασκευή είχε ενημερώσει, μέσω του Ισραηλινού πρέσβη στην Ουάσιγκτον, ότι υπήρχε σοβαρή πιθανότητα ο κ. Νετανιάχου να μην ταξιδέψει τελικώς στις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις της κεντροδεξιάς – δεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ με τον Δημοκρατικό πρόεδρο των ΗΠΑ είχαν τραυματιστεί σοβαρά το 2015, όταν ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον κ. Νετανιάχου για παράβαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου, όταν επέλεξε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και να απευθυνθεί στο έλεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο, χωρίς να ενημερώσει ή να συμβουλευτεί τον κ. Ομπάμα.

Ads

Η επίσκεψη εκείνη είχε γίνει στην προσπάθεια του κ. Νετανιάχου να πείσει το Κογκρέσο να καταψηφίσει τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου.