Δεν θα πραγματοποιηθεί, η Σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης που ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου, εξαιτίας «της απροθυμίας της Γερμανίας να συζητήσει το θέμα των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESM)», σύμφωνα με ευρωπαικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο.

Ads

 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είχε προγραμματίσει να συγκεντρώσει τους ηγέτες των 17 χωρών της ευρωζώνης σε γεύμα εργασίας τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ (1 και 2 Μαρτίου) για να συζητήσουν το θέμα των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προσφάτως δηλώσει ότι δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί απόφαση στη συγκεκριμένη σύνοδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη έχει στην διάθεσή της ολόκληρο τον Μάρτιο.

Αντί της εν λόγω Συνόδου Κορυφής, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Reuters, οι ηγέτες των 17 χωρών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν την Πέμπτη στο πλαίσιο της συνόδου των 27 ηγετών της ΕΕ για την επανεκλογή του Ρομπεϊ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συνεδρίαση θα είναι σύντομη και θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια γεύματος.
 
Πάντως, διπλωματική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η ξεχωριστή συνάντηση της Παρασκευής «δεν ακυρώθηκε, γιατί δεν περιλήφθηκε ποτέ επισήμως στην ατζέντα». Επιπλέον υποστήριξε ότι «θα υπάρξει μια μίνι σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης στα πλαίσια του δείπνου της Πέμπτης». Σύμφωνα με άλλη πληγή, μία ξεχωριστή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης είναι πολύ πιθανό να γίνει εντός του Μαρτίου.
 
Η αναβολή πάντως οφείλεται στις αντιρρήσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Το Βερολίνο διαφωνεί με το συνδυασμό των πόρων του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF) και του μόνιμου (ESM ) – που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι – ώστε να δημιουργηθεί μία «δύναμη πυρός» ύψους 750 δις ευρώ. Προς αυτή την κατεύθυνση, της ενοποίησης δηλαδή των EFSF και ESM, πιέζει το ΔΝΤ. Οι επιφυλάξεις της Γερμανίας θέτουν, ωστόσο, εν αμφιβόλω το ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα διαθέσει η Ευρώπη για να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση χρέους.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μεξικό κατέληξε με την έκδοση μιας ανακοίνωσης που χαρακτηρίζει απαραίτητη τη δημιουργία του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού πριν από την αποδέσμευση κεφαλαίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι συζητήσεις για τον ΕΜΣ, το μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, επικεντρώνονται στην αύξηση των πόρων, που ακόμα έχουν όριο τα 500 δισ. ευρώ σε δυνατότητα δανεισμού.

Ads

Σουλτς: Η Μέρκελ θα συμφωνήσει τελικά στην ενίσχυση του Μηχανισμού Στήριξης
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Spiegel, πως ο όγκος των μηχανισμών διάσωσης της ευρωζώνης θα αυξηθεί επειδή η Άγγελα Μέρκελ «είναι στο τέλος πάντα έτοιμη να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο».
 
«Το ευρωπαϊκό τείχος προστασίας θα διευρυνθεί, είτε το θέλει η Άγγελα Μέρκελ είτε όχι» διαβεβαίωσε ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς. «Εκτός από τη Γερμανία, όλα τα άλλα μέλη της ΕΕ τάσσονται υπέρ μιας ενίσχυσης» πρόσθεσε, σημειώνοντας «στο τέλος η Άγγελα Μέρκελ είναι πάντα έτοιμη να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο. Όμως πάντα στο τέλος. Θα ήταν καλύτερα αν έκανε το απαραίτητο από την αρχή».