Την κατάσταση πανικού που επικρατεί στο Λονδίνο, στον πύργο Γκρένφελ ο οποίος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης «έπιασε φωτιά σαν σπιρτόξυλο» όπως λένε οι μαρτυρίες, μεταφέρει η δημοσιογράφος του Guardian Άλις Ρος που βρίσκεται στο σημείο.

Ads

Η ίδια περιγράφει όσα τραγικά είδε και της περιέγραψαν στο σημείο: «Μπορείς να δεις ανθρώπους στα παράθυρα, συμπεριλαμβανομένου ενός άντρα που κυμάτιζε μία κουβέρτα από το παράθυρο. Οι άνθρωποι από τα γειτονικά κτίρια έχουν μαζευτεί έξω με τις πιτζάμες του κοντά στο φλεγόμενο κτίριο, μερικοί φωνάζουν “βγάλε το κεφάλι σου έξω από το παράθυρο” ή ζητούν από τον άντρα με την κουβέρτα να τους πει τον αριθμό του διαμερίσματός του προκειμένου να μπορέσουν καθοδηγήσουν τις πυροσβεστικές υπηρεσίες σε αυτόν. Πυροσβέστες ρίχνουν νερό στο παράθυρό και προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες».

Η δημοσιογράφος μεταφέρει την μαρτυρία ενός άντρα, ο οποίος είδε σε παράθυρο του κτιρίου μία γυναίκα με ένα μικρό παιδί. Όπως εξήγησε οι πυροσβέστες έριχναν νερό στο παράθυρό της.

Σε άλλη μαρτυρία που μεταφέρει η δημοσιογράφος, εξηγεί ότι η Hadil Alamily της είπε ότι τις τελευταίες ώρες είδε «κάποιον να πηδάει φλεγόμενος από τον τελευταίο όροφο». Όπως εξηγεί τον είχε δει να αναβοσβήνει ένα φως στο μοτίβο του SOS. «Φώναζε βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια, αλλά κανείς δεν βοήθησε. Πέταξε ένα στρώμα έξω από το παράθυρο. Καιγόταν στην κυριολεξία και πήδηξε».

Ένας κάτοικος του Grenfell Tower άκουσε πρώτα το συναγερμό του γείτονα και νόμισε ότι δεν τρέχει τίποτε, αλλά συνειδητοποίησε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει όταν άκουσε ουρλιαχτά.

Ads

«Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός – και πολλοί άνθρωποι δεν κατάφεραν να βγουν απ’ το κτίριο. Έχασα ό,τι είχα. Ό,τι έχω το κουβαλάω πάνω μου.»

O Σιαρ Νακσαμπάντι, κάτοικος του τρίτου ορόφου, λέει ότι ο αδελφός του που ήταν στο κτίριο δεν άκουσε να σημαίνει η πυρασφάλεια. «Γύρισα γύρω στις 01:45 και είδα το κτίριο στις φλόγες. Χτύπησα το κουδούνι του και του είπα “βγες έξω γρήγορα”». Κι άλλοι συγγενείς του ζουν στον 23ο όροφο, ενώ αγνοείται ένας θείος του. «Έλεγαν στον κόσμο να μη φύγουν απ’ το κτίριο. Εγώ τους είπα να κατεβούν αμέσως κάτω κι εκείνοι μου απάντησαν ότι δεν τους επέτρεπαν.»

image

Ο Ντέιβιντ Μπέντζαμιν, που έμενε στο διαμέρισμα της φίλης του στον τέταρτο όροφο είπε στο BBC ότι κοιμόταν όταν άκουσε δυνατούς κρότους. Σηκώθηκε να δει τι συμβαίνει κι άκουσε το γείτονα να φωνάζει «Φωτιά! Φωτιά!»

Νομίζοντας ότι θα ήταν καλύτερα για εκείνον και τη φίλη του να μείνουν μέσα στο διαμέρισμα τηλεφώνησε σ’ έναν άλλο γείτονα και εκείνος του είπε να φύγει αμέσως.

«Βάλαμε τις φόρμες μας, βγήκαμε έξω και είδαμε τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητος μέσα στους πυκνούς καπνούς. Οι γείτονες μας είπαν να βγούμε έξω και τρέξαμε απ’ το κλιμακοστάσιο.»

Ένας απ’ τους ενοίκους υποστήριξε ότι μια γυναίκα με τα έξι παιδιά της που προσπαθούσε να ξεφύγει απ’ τον 21ο όροφο κατάφερε να κατεβεί κάτω, αλλά διαπίστωσε ότι μέσα στον πανικό είχε χάσει δύο…

Άλλος περιέγραψε πώς οι ένοικοι «απλώς πετούσαν έξω τα παιδιά τους ουρλιάζοντας ‘σώστε τα παιδιά μου”».

Μια περίοικος, ονόματι Ταμάρα, είπε στο BBC: «Γύρω στη μία (τοπική ώρα) τηλεφώνησε η μητέρα μου και μου είπε ότι είχε φωτιά έξω. Μέχρι να φθάσω εκεί όλο το κτίριο είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

Ακούγαμε ανθρώπους να ουρλιάζουν “βοηθήστε με” κι έτσι μαζί με τον αδελφό μου και κάποιους άλλους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή τρέξαμε προς τα εκεί και είδαμε ανθρώπους να πετούν τα παιδιά τους απ’ τα παράθυρα φωνάζοντας “σώστε τα παιδιά μου”.

Η πυροσβεστική, τα ασθενοφόρα κι η αστυνομία δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε, δεν μπορούσαν να μπουν μέσα, απλώς τους έλεγαν να μείνουν εκεί που είναι κι ότι θα πάνε να τους σώσουν. Αλλά η κατάσταση ξέφυγε γρήγορα εκτός ελέγχου και δεν μπορούσαν να ξαναμπούν μέσα και να τους σώσουν.

Μια άλλη αυτόπτης μάρτυς, η Σαμίρα, είπε στο BBC: «Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Γύρω στη μία η φωτιά ήταν στον τρίτο όροφο και μετά, πριν το καταλάβεις και οι 24 όροφοι του κτιρίου είχαν πιάσει φωτιά κι υπήρχαν άνθρωποι που ούρλιαζαν για βοήθεια και πετούσαν απ’ τα παράθυρα τα παιδιά τους.

Όλοι ένιωθαν αβοήθητοι γιατί κανείς δεν μπορούσε να τους προσεγγίσει. Όλοι ήταν έντρομοι και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Ήταν θλιβερό το θέαμα. Είναι άνθρωποι με τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί και άνθρωποι που συναντούμε κάθε μέρα στο δρόμο.

Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι εκεί – παιδιά, ηλικιωμένοι, ανάπηροι, τα μέλη της οικογένειάς μου που ευτυχώς κατάφεραν να βγουν έξω. Αλλά υπάρχουν ακόμη πολλοί αγνοούμενοι.»

Ο ηθοποιός και συγγραφέας Τιμ Ντάουνι, που ζει κάπου 600 μέτρα μακριά απ’ τον Πύργο, φοβάται ότι το κτίριο θα καταρρεύσει.

«Είναι τρομακτικό. Όλο το κτίριο έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Πάει. Είναι θέμα χρόνου η κατάρρευσή του. Δεν έχω δει πιο τρομακτικό πράγμα στη ζωή μου. Ελπίζω να τους έχουν βγάλει όλους έξω. Το πρώτο πράγμα που είδα ήταν ελικόπτερα να καταφθάνουν και κόσμο να ουρλιάζει. Έφερναν νερό, ρούχα, ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τους πυροπαθείς, πολλοί απ’ τους οποίους είχαν βγει με τις πιτζάμες τους. Είναι συγκλονιστικό.»