Στη Νότια Κορέα, η γρήγορη και καλοσχεδιασμένη αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στον κορονοϊό σε συνδυασμό με την κουλτούρα της χώρας αλλά και την στενή παρακολούθηση των πολιτών οδήγησε σε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.
 
Παρά λοιπόν το γεγονός πως είναι νωρίς για να εξάγουμε πλήρη συμπεράσματα, είναι δύσκολο η έως τώρα επιτυχία της Νότια Κορέας, να αμφισβητηθεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως μέχρι προχθές, 121 χώρες είχαν ζητήσει τη βοήθεια και την τεχνογνωσία της Ν. Κορέας για την αντιμετώπιση του ιού.
 
Πολλά τεστ, καλό δημόσιο σύστημα υγείας και ο MERS
 
Με περίπου 400.000 ανθρώπους να έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό εντός δύο μηνών, η Νότια Κορέα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον πλανήτη στη συγκεκριμένη κατηγορία πίσω από την Κίνα. Όπως αναφέρουν οι New York Times, “ακριβώς μια εβδομάδα μετά από το πρώτο κρούσμα στη χώρα, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι παρότρυναν εταιρείες να ξεκινήσουν να παράγουν μαζικά, τεστ για τον κορονοϊό”. Ασφαλώς, στην ταχύτατη αντίδραση της κυβέρνησης ίσως να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ο ιος MERS, που το 2015 είχε προκαλέσει το θάνατο 38 ανθρώπων στη χώρα.

Ads

Η 22χρονη κάτοικος της Σεούλ, Ινιόνγκ, επιβεβαιώνει την υπόθεση μας: “ο ιος MERS είχε επίδραση στο σύστημα υγείας της χώρας, πραγματικά βοήθησε σε μια αποτελεσματικότερη αντίδραση απέναντι στον κορονοϊό.” Παρ’ όλα αυτά, η επίσης 22χρονη και κάτοικος της Σεούλ, Σεχί πιστεύει πως πιθανόν να ήταν σημαντικότερη ήταν η συμβολή των εταιρειών που παρήγαγαν τα τεστ: “Δεν είμαι σίγουρη για το βαθμό που ο MERS επηρέασε την γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης. Νομίζω όμως ότι οι εταιρείες μας που παρήγαγαν τα τεστ, είχαν πολύ σημαντικό αντίκτυπο”.

Δεν ήταν όμως μόνο η μαζική παραγωγή των τεστ στη Ν. Κορέα αλλά και οι καινοτομίες που υιοθετήθηκαν, όπως το στήσιμο κλινικών “drive through”, όπου οι άνθρωποι έκαναν το τεστ μέσα στο αυτοκίνητο τους, ή όπως η εξέταση ανθρώπων μέσα σε τεχνητούς τηλεφωνικούς θαλάμους, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τους ιατρούς. Όλα όμως τα προαναφερθέντα, απαιτούσαν την προϋπόθεση της ύπαρξης ενός δυνατού συστήματος υγείας για τη διαχείριση της κατάστασης. Ένα τέτοιο σύστημα φαίνεται να υπάρχει, όπως μας δηλώνουν οι Ινιόνγκ και Σέχι οι οποίες το χαρακτηρίζουν ως “πολύ καλό, ακριβές” και “υψηλής ποιότητας” αντίστοιχα. Βέβαια, με τη σειρά του, το σύστημα υγείας βοηθήθηκε σημαντικά από το γεγονός πως στις νοσοκομειακές κλίνες τοποθετούνταν όσοι είχαν σοβαρά συμπτώματα, ενώ οι υπόλοιποι συγκεντρώνονταν σε κοιτώνες ή τοπικά κέντρα υγείας.
 
Στενή παρακολούθηση
 
Όμως, η επιτυχία της Νότιας Κορέας δεν περιορίζεται στα προαναφερθέντα. Όπως εύστοχα αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, Jung Won Sonn: “Εάν δεν μπορούν να βρεθούν οι ασθενείς με τα ήπια συμπτώματα, ειδικότερα νεαρής ηλικίας, ο αριθμός των τεστ δε σημαίνει πολλά”. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η κυβέρνηση παρακολουθούσε τις ενέργειες των ανθρώπων οι οποίοι είχαν διαγνωστεί θετικοί στον ιό, μέσω των πιστωτικών/χρεωστικών καρτών τους, των κινητών τηλεφώνων τους αλλά και μέσα από κάμερες που βρίσκονταν σε εξωτερικό χώρο. Ο στόχος ήταν να εντοπιστούν πιθανά κρούσματα και να υποβληθούν αμέσως σε τεστ. Αν το τεστ ήταν θετικό, θα υποβάλλονταν σε καθεστώς καραντίνας.

Η εύρεση όμως των πιθανών κρουσμάτων απέβλεπε και σε κάτι ακόμη, με τη βοήθεια του διαδικτύου. Οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς συγκέντρωναν τα δεδομένα των κρουσμάτων, τα δημοσίευαν σε ιστοσελίδες με στόχο οι άνθρωποι να γνωρίζουν για παράδειγμα κάποιες περιοχές, στις οποίες τα κρούσματα είναι περισσότερα, άρα καλό θα ήταν οι πολίτες (καθώς δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας), να αποφεύγουν αυτά τα σημεία. Επίσης, δημιουργήθηκαν αρκετές εφαρμογές κινητών για αυτόν τον σκοπό. Άλλωστε, στη Ν. Κορέα, ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων των πολιτών, ξεπερνούν τον πληθυσμό της χώρας.

Ads

“Φυσικά τα προσωπικά δεδομένα είναι πολύ σημαντικά. Όμως, σε αυτήν την κατάσταση, οι ανησυχίες για τον ιό είναι σημαντικότερες. Και όπως βλέπουμε, αυτή η μέθοδος δουλεύει και αποτρέπει τη διασπορά του ιού”, Σεχί.

“Έχει να κάνει με το πνεύμα της κουλτούρας μας”
 
Για να γίνει πλήρως κατανοητή η επιτυχημένη αντίδραση της Νότιας Κορέας, πρέπει να δοθεί έμφαση σε κάποια συγκεκριμένα πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, η οποία όμως μπορεί να πληγεί σημαντικά ανά περιπτώσεις, όπως μας λέει η Σεχί: “Η πίστη προς την κυβέρνηση απορρέει από την ιστορία μας. Πολλοί Νοτιοκορεάτες πιστεύουν στην τωρινή κυβέρνηση και την στηρίζουν. Αυτό όμως δε συμβαίνει πάντα. Για παράδειγμα, η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία καθαιρέθηκε”. Η εμπιστοσύνη λοιπόν προς την τωρινή κυβέρνηση, ίσως να δικαιολογεί σε σημαντικό βαθμό τη συγκατάθεση των πολιτών της Νότιας Κορέας, στην “παρακολούθηση” που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Όμως, τα αποτελέσματα της εμπιστοσύνης δεν ολοκληρώνονται εκεί. Χωρίς να έχει υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας, “πάρα πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε έξω και πολλοί άνθρωποι δουλεύουν από το σπίτι, απλά επειδή αυτό μας συμβουλεύει η κυβέρνηση” αναφέρει η Σεχί. Ακόμα όμως και άλλοι, οι οποίοι “βαρέθηκαν να κάθονται σπίτι και πηγαίνουν στο πάρκο”, μας λέει η Ινιόνγκ, “πάντα φορούν μάσκες και έχουν μαζί τους αντισηπτικό”. Φαίνεται λοιπόν πως τα καθημερινά και συχνά μηνύματα προς τα κινητά των Νοτιοκορεατών από την κυβέρνηση, οι συνεχείς ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα στο Μετρό αλλά και η συμπεριφορά των ΜΜΕ, τα οποία σύμφωνα με τη Σεχί “αρχικά βρίσκονταν σε σύγχυση αλλά στη συνέχεια ηρέμησαν και απλά αντικατόπτριζαν τις συμβουλές”, έπαιξαν το ρόλο τους. Υπάρχει όμως και κάτι τελευταίο το οποίο ίσως να μην έχει αναγνωριστεί όσο θα άξιζε, παρόλο που φαίνεται να συνέβαλε στο επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα της Ασίας.

Βίντεο που δημοσιευθεί στο διαδίκτυο αυτές τις ημέρες, δείχνουν εθελοντές στη Νότια Κορέα, οι οποίοι είτε φτιάχνουν μάσκες, είτε δημιουργούν εφαρμογές. Δεδομένου του γεγονότος πως , όπως υποστηρίζουν και οι κοινωνικοί ψυχολόγοι, η έννοια της συλλογικότητας υφίσταται αρκετά περισσότερο στις χώρες της Ανατολής σε σχέση με της Δύσης, αυτό το στοιχείο δεν μπορεί να προσπεραστεί. “Ο εθελοντισμός έχει να κάνει με το πνεύμα της κουλτούρας μας. Βοηθάμε ο ένας τον άλλον για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, αυτό συμβαίνει από όταν η Ν. Κορέα ήταν αποικία της Ιαπωνίας. Δεν υπάρχει η κουλτούρα του ατομικισμού εδώ” , “πιστεύω πως ο εθελοντισμός έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάσταση και όχι μόνο δημιουργώντας μάσκες και εφαρμογές καθώς υπάρχουν πολλοί νοσηλευτές οι οποίοι εθελοντικά φροντίζουν τους αρρώστους” μας αναφέρουν η Ινιόνγκ και η Σεχί αντίστοιχα.
 
Πρόληψη, τεχνογνωσία, δυνατό σύστημα δημόσιας υγείας, εμπιστοσύνη προς τις Αρχές και εθελοντισμός, έχουν συνοπτικά συμβάλλει στην επιτυχία της Νότιας Κορέας. Καθώς όμως καμία χώρα δεν είναι ακριβώς ίδια με κάποια άλλη, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμβάλλουμε ώστε ο φόβος της Σεχί, να μη γίνει πραγματικότητα: “Λόγω του κορονοϊού, ο ρατσισμός απέναντι στους Ασιάτες θα γίνει χειρότερος και πολλοί θα πληγωθούν ψυχολογικά και σωματικά”.