Τουλάχιστον 251 νεκρούς και άγνωστο αριθμό εγκλωβισμένων άφησε πίσω του ο σεισμός 7,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε το Μεξικό προκαλώντας την κατάρρευση δεκάδων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 44 στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα, που θρηνεί τα μισά θύματα.

Ads

Περισσότεροι από 50 επιζώντες έχουν ανασυρθεί από πολλά σημεία καταστροφής μετά τον πιο φονικό σεισμό που σημειώθηκε στη χώρα τα τελευταία 32 χρόνια. Εκατοντάδες μέλη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και πολίτες αναζητούν απεγνωσμένα επιζώντες σκάβοντας με αξίνες, φτυάρια, ακόμα και με τα χέρια, αλλά ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά.

Ανάμεσα στα κτίρια που ισοπεδώθηκαν ήταν και το σχολείο Ενρίκε Ρεμπσαμέν, στα συντρίμμια του οποίου εντοπίστηκαν νεκρά 21 παιδιά και αγνοούνται ακόμη 20.

Ο Φρανσίσκο Φοντάνo Πατάν που μένει ακριβώς δίπλα στο σχολείο του θανάτου μίλησε στο Tvxs.gr για όλα όσα είδε και έζησε την ώρα του σεισμού.

Ads

“Το σπίτι μου που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο που κατεδαφίστηκε και κόστισε τη ζωή σε 21 μικρά παιδιά, δεν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά το χρησιμοποιούν ως κέντρο διάσωσης και μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω κατολισθήσεις. Είναι άδικο ότι τα παιδιά έχουν πεθάνει επειδή εγκλωβίστηκαν σε ένα κτίριο – παγίδα που είχε θεωρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν ακατάλληλο. Μείναμε έξω από την πόρτα μου στη διάρκεια του σεισμού, στον τέταρτο και τελευταίο όροφο του διαμερίσματός μου. Από εκεί μπορούσαμε να δούμε το σχολείο. Τα παιδιά κατέβαιναν τρέχοντας στον προαύλιο χώρο, ενώ η γη σειόταν με τόση δύναμη, που δεν είχα ξανανιώσει ποτέ στη ζωή μου. Και ξαφνικά υπήρχε μόνο ένα σύννεφο σκόνης. Το κτίριο έπεσε και καταλάβαμε κατευθείαν ότι θα υπάρχουν πολλοί νεκροί. Στο τέλος του σεισμού ανεβήκαμε στην ταράτσα, εκεί που απλώνουμε τα ρούχα για να στεγνώσουν. Και από εκεί είδαμε για πρώτη φορά το κατεστραμμένο κτίριο. Είχε καταπλακωθεί και τα συντρίμμια του είχαν πέσει πάνω στην πολυκατοικία μας και είχαν καταστρέψει κάποια αυτοκίνητα που βρίσκονταν τριγύρω”, ανέφερε ο Φρανσίσκο.

Στη μαρτυρία του ο Φρασνίσκο μάλιστα ανέφερε ότι όταν έφτασε στο ισόγειο υπήρχαν ήδη γείτονες που προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια από την είσοδο. Έφεραν σκάλες και έβγαλαν περίπου 10 παιδιά από την αυλή του σχολείου. Ήταν τα τυχερά παιδιά που βγήκαν από τις σκάλες δεξιά. Όσα βρίσκονταν στην αριστερή πτέρυγα του σχολείου καταπλακώθηκαν. Ήταν αυτά που δεν είχαν προλάβει να ακολουθήσουν τους υπόλοιπους στο κτίριο που κατέρρευσε.

“Ήταν ένα παράνομο και ακατάλληλο σχολείο, που λειτουργούσε τρία χρόνια με παράνομα έγγραφα και σφραγίδες μέχρι που δωροδοκήθηκε κάποιος να το νομιμοποιήσει. Το γυμνάσιο είχε μια πολύ μικρή αυλή, χωρίς ασφαλείς χώρους και οι κολόνες του κτιρίου εκτός από παλιές ήταν και ανεπαρκείς. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η μόνη διέξοδος ήταν η μεταφορά των παιδιών στο δημοτικό σχολείο. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό ήταν να περάσει κανείς μέσα από το κεντρικό κτίριο που ήταν και αυτό που κατέρρευσε. Αν υπάρχουν νεκρά και εγκλωβισμένα παιδιά, είναι λάθος όλων των διεφθαρμένων που με την πάροδο των χρόνων επέτρεψαν τη λειτουργία του σχολείου. Αναρωτιέμαι αν μετά τη διάσωση θα υπάρξουν συνέπειες, σχετικά με το ποιοι υπέγραψαν για να δοθεί άδεια στο σχολείο και ποιος είναι ο ιδιοκτήτης που στο βωμό του κέρδους δημιούργησε ένα κτίριο χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές”, πρόσθεσε ο Φρανσίσκο.

Αν και πολλές φορές υπάρχει ένα σύστημα συναγερμού που προειδοποιεί για τους σεισμούς και δίνει χρόνο για να εκκενωθούν τα σπίτια, αυτή τη φορά έγιναν όλα πολύ γρήγορα και δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση. Ωστόσο, πολύς κόσμος που ενημερώθηκε από τα νέα κατέφθασε στο σημείο για να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί.

image

“Ήμασταν εντελώς απομονωμένοι, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο και διαδίκτυο. Στη συνέχεια μάθαμε ότι τα νέα ειδοποιούσαν για το σχολείο. Και σιγά σιγά άρχισαν να καταφθάνουν χιλιάδες άνθρωποι. Επίσης ήρθαν αστυνομικοί, γιατροί, πυροσβέστες και άρχισαν να κάνουν οργανωμένες προσπάθειες απεγκλωβισμού. Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν στρατιώτες και ναυτικοί που προσπάθησαν να βοηθήσουν περαιτέρω στον απεγκλωβισμό. Εγώ κατάφερα να ξαναμπώ σπίτι μου για να φέρω κουβέρτες, πετσέτες και μία από τις δύο γάτες μου. Από τότε δεν μπορέσαμε να επιστρέψουμε σπίτι”.

Σημειώνεται, ότι μεξικανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν απευθείας την πολύωρη, δύσκολη επιχείρηση για τη διάσωση ενός ακόμη 12χρονου κοριτσιού. Μέλη των σωστικών συνεργείων στο σχολείο ανέφεραν πως είδαν να κινεί το χέρι της. Πέρασαν έναν σωλήνα μέσα από τα συντρίμμια ώστε το παιδί να πιει λίγο νερό.

Η επιχείρηση είναι μέρος της έρευνας για τα δεκάδες θύματα που εκφράζονται φόβοι ότι παραμένουν θαμμένα στα συντρίμμια του σχολείου Ενρίκε Ρεμπσαμέν.

“Υπάρχει ένα κορίτσι που είναι ζωντανό εκεί, είμαστε σχεδόν σίγουροι γι΄αυτό, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πώς να φθάσουμε κοντά της. Οι ώρες που πέρασαν περιπλέκουν τις πιθανότητες να βρεθεί ζωντανό ή καλά στην υγεία του το πρόσωπο που μπορεί να είναι παγιδευμένο”, δήλωσε ο Βεργκάρα στο Televisa.

Την ώρα που μιλούσε ο Βεργκάρα μια ανθρώπινη αλυσίδα από μέλη σωστικών συνεργείων απομάκρυνε ένα μεγάλο κομμάτι τσιμέντο από τη φωτισμένη άπλετα σκηνή. Τα μέλη των σωστικών συνεργείων ζητούσαν κατά καιρούς απόλυτη σιγή από τους περαστικούς που πάγωναν στη θέση τους και παρέμεναν σιωπηλοί ώστε να μπορούν να ακούσουν τυχόν εκκλήσεις για βοήθεια.

Όπως και σε άλλα σημεία που έπληξε ο Εκγκέλαδος στο κεντρικό Μεξικό, οι αξιωματούχοι δεν αποτολμούν να χρησιμοποιήσουν βαρύ εξοπλισμό ανύψωσης από τον φόβο ότι μπορεί να συνθλίψουν κάποιον από κάτω.

Σε όλη την Πόλη του Μεξικού, τα μέλη των σωστικών συνεργείων βοηθούν εθελοντές και πολίτες επιστρατεύοντας σκυλιά, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας για τον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί. Περίπου 52 κτίρια κατέρρευσαν μόνο στην Πόλη του Μεξικού και περισσότερα στις γειτονικές πολιτείες.

Τουλάχιστον εννέα χώρες της Λατινικής Αμερικής δεσμεύθηκαν να στείλουν ομάδες διάσωσης ή να προσφέρουν τεχνική βοήθεια, με συνεργεία από τον Παναμά και το Σαλβαδόρ να βρίσκονται ήδη επιτόπου, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισπανία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ.