Πρώην δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Συρίας, σήμερα η Μαντάγια, είναι μια πόλη υπό πολιορκία, όπου καθημερινά υποσιτισμένοι κάτοικοί της πεθαίνουν από την πείνα.

Ads

Η πόλη –  θύλακας των αντικαθεστωτικών ανταρτών, που βρίσκεται περίπου 25 χλμ βορειοδυτικά τη Δαμασκού, είναι υπό τον κλοιό των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ από τον Ιούλιο και έχει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και τρόφιμα από τον Οκτώβριο. 

Οι εγκλωβισμένοι στην πόλη, που ανέρχονται σε 40.000, δίνουν μάχη επιβίωσης, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι θάνατοι από ασιτία έχουν αυξηθεί.  Η πόλη είναι περικυκλωμένη από ναρκοπέδια, γεγονός που δεν επιτρέπει στους κατοίκους της να πραγματοποιήσουν έξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνείς παρατηρητές, οι κάτοικοι τρέφονται με γάτες και σκύλους, καθώς και με έντομα.

Δείτε τα βίντεο από το Al Jazeera

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσιοποίηση των εικόνων από την πόλη των υποσιτισμένων, το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει την πρόσβαση οργανώσεων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.  ΟΗΕ σημείωσε ότι ετοιμάζει ήδη μεταφορά προμηθειών ανθρωπιστικού χαρακτήρα στη Μαντάγια, καθώς και σε δύο πόλεις με σιιτικό μουσουλμανικό πληθυσμό στην επαρχία Ιντλίμπ, τις οποίες πολιορκούν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις .
 

Ads