Η 29χρονη Σαμία από τη Σομαλία επανασυνδέθηκε με την 6χρονη κόρη της Μανάρ μετά από τρία χρόνια, χάρη στις προσπάθειες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ σε Κύπρο και Σομαλία.

Ads

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΟΜ, το ταξίδι της Σαμία στην Κύπρο ήταν γεμάτο δυσκολίες, αλλά τώρα κατάφερε να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό της και την κόρη της, προσθέτοντας ότι χάρη στην υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, η Σαμία κατάφερε ν’ αγκαλιάσει ξανά την κόρη της μετά από τρία χρόνια.

«Η επανένωση αυτή είναι αποτέλεσμα του συντονισμού μεταξύ του ΔΟΜ και του υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Σαμία αποχωρίστηκε την κόρη της για τρία χρόνια. Τώρα που ξαναβρέθηκαν, είναι ενθουσιασμένη που βρίσκεται μαζί της στην Κύπρο. Ο ΔΟΜ, εκτός από την υποστήριξη στην επανεγκατάσταση μεταναστών, προσφέρει επιπρόσθετες ασφαλείς και νόμιμες επιλογές για τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων και των πιο ευάλωτων μελών των οικογενειών προσφύγων και μεταναστών» δήλωσε η Νατάσα Ξενοφώντος-Κουδουνά, επικεφαλής του γραφείου του ΔOM στην Κύπρο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι για πρώτη φορά ο ΔOM Κύπρου βοηθάει μια οικογένεια από τη Σομαλία μ’ αυτόν τον τρόπο, και για δεύτερη φορά στην ιστορία του γραφείου λαμβάνει χώρα μια οικογενειακή επανένωση.

Ads

«Το δικαίωμα στην οικογενειακή ενότητα αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα» καταλήγει η ανακοίνωση.