Σκόπιμη ενέργεια χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ την αλλαγή πορείας του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, που αγνοείται από το περασμένο Σάββατο.

Ads

 
Όπως είπε ο Νατζίμπ Ραζάκ κάποιος κατεύθυνε σκόπιμα το Boeing 777 προς τα δυτικά, αφού πρώτα απενεργοποίησε τα συστήματα επικοινωνίας. Ωστόσο απέφυγε να μιλήσει ευθέως για αεροπειρατία.
 
«Παρά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σε αεροπειρατεία, θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι ερευνούμε ακόμη όλες τις πιθανότητες για το τι οδήγησε την πτήση ΜΗ370 να παρεκκλίνει της πορείας της», τόνισε σημειώνοντας πως η έρευνα θα στραφεί εκ νέου στο πλήρωμα και στους επιβάτες.
 
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας ανακοίνωσε τον τερματισμό των ερευνών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ώστε όλες οι δυνάμεις να συμμετάσχουν στις έρευνες σε άλλες ζώνες και κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό.
 
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νατζίμπ Ραζάκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η τελευταία επικοινωνία με δορυφόρο έγινε 6 ώρες από τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα του από τις οθόνες των ραντάρ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των δορυφόρων το αεροσκάφος μπορεί να ακολούθησε δύο αεροδιαδρόμους: είτε αυτόν της Βόρειας Ταϊλάνδης μέχρι τα σύνορα του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν είτε, νοτιότερα, αυτόν της Ινδονησίας προς τον νότιο Ινδικό Ωκεανό.
 
Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα οι ερευνητές προσπαθούν να υπολογίσουν πόσο μακριά θα μπορούσε να είχε φτάσει στο διάστημα αυτό. σημείωσε ο Νατζίμπ Ραζάκ