Νέες κινητοποιήσεις εργαζομένων σημειώνονται στη Γαλλία, ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν που έχει προκαλέσει κοινωνική οργή στη χώρα, ενόσω ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά την οριακή επιβίωση της κυβέρνησής του από τις δύο προτάσεις δυσπιστίας.

Ads

Εργαζόμενοι στα απορριμματοφόρα και τα διυλιστήρια πραγματοποίησαν νέες απεργίες σήμερα, Τρίτη (21/3) ενάντια στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη χωρίς ψηφοφορία στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Η αστυνομία του Παρισιού -που επικρίνεται ευρέως για το όργιο βίας κατά διαδηλωτών- ανακοίνωσε ότι 234 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως επειδή έβαλαν φωτιά σε σωρούς σκουπιδιών που έχουν σχηματιστεί εξαιτίας της απεργίας των απορριμματοφόρων, η οποία διανύει τη 16η ημέρα της.

Το βίντεο που καταγράφει αστυνομικό να χτυπά, να ρίχνει αναίσθητο έναν διαδηλωτή -για περίπου πέντε λεπτά, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters- και μετά να απομακρύνεται, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (20/3), ανάγκασε τον επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νουνιέζ να ανακοινώσει ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το συμβάν.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εξέφρασε την «αλληλεγγύη» της γαλλικής κυβέρνησης προς τους 400 αστυνομικούς που τραυματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι 42 εκ των οποίων κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Επιχείρηση καθησυχασμού

Ο 45χρονος Μακρόν, ο οποίος κατέστησε το συνταξιοδοτικό κεντρικό σημείο της δεύτερης θητείας του, θα παραχωρήσει συνέντευξη την Τετάρτη -για πρώτη φορά από τότε που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την ειδική συνταγματική εξουσία της κυβέρνησης για να επιβάλει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα, θα παραχωρήσει απευθείας συνέντευξη στους τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2 TV, αύριο στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος βλέπει τη δημοτικότητά του να γκρεμίζεται, ενώ δέχεται κριτική και από το δικό του στρατόπεδο. «Είμαστε όλοι αποδυναμωμένοι. Ο πρόεδρος, η κυβέρνηση και η πλειοψηφία» δήλωσε στην εφημερίδα Liberation ένας ανώτερος βουλευτής του Μακρόν, ο Ζιλ Λε Ζεντρέ. Ένας άλλος βουλευτής του, ο Πατρίκ Βινιάλ, τον κάλεσε ευθέως τον πρόεδρο να αναστείλει το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό.

Ο Μακρόν απευθυνόμενος σε υπουργούς, συνεργάτες και συμμάχους του σήμερα Τρίτη, δήλωσε -σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο, που επικαλούνται συμμετέχοντες στη συνάντηση υπό τον Γάλλο πρόεδρο- ότι σκοπεύει να διατηρήσει την κυβέρνηση ως έχει, αποκλείοντας ενδεχόμενο ανασχηματισμού ή απόσυρσης του νομοσχεδίου.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι δεν θα διαλύσει το κοινοβούλιο, αψηφώντας τους αντιπάλους του και τις οργισμένες κοινωνικές αντιδράσεις.

12.000 αστυνομικοί επί ποδός την Πέμπτη

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανακοίνωσε την κινητοποίηση 12.000 αστυνομικών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας σε ολόκληρη τη Γαλλία την Πέμπτη, ημέρα εθνικής απεργίας και διαδηλώσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Οι 5.000 από αυτούς θα αναπτυχθούν στο Παρίσι.

Ο υπουργός κάλεσε επίσης την αστυνομία «να μην απαντήσει στις προκλήσεις της άκρας αριστεράς», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, επιδιώκει «να αποσταθεροποιήσει το κράτος».