Τις εσωτερικές συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ καταδεικνύει η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ της επίσημης κυβέρνησης της χώρας και του διαπραγματευτή της για το Μακεδονικό. Η σύγκρουση έρχεται να ενισχύσει την άποψη όσων εκτιμούν πως ανεξάρτητα από την κατάληψη των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ καλείται πρώτα να ξεπεράσει τα εσωτερικά προβλήματα, καθώς δεν φαίνεται να διαθέτει τον απαραίτητο συσχετισμό δυνάμεων.

Ads

Το γεγονός πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αμφισβήτησε τον ίδιο της τον διαπραγματευτή προκαλεί προβληματισμό σχετικά με τα περιθώρια επίλυσης του ζητήματος. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε πως ο Βάσκο Ναουμόφσκι, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δημιουργεί πρόβλημα με τις δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη συνάντηση στην Νέα Υόρκη ο Ναουμόφσκι είχε δηλώσει πως οι προτάσεις Νίμιτς «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση». Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ πήρε αποστάσεις από αυτήν την τοποθέτηση, υποστηρίζοντας πως οι δηλώσεις έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση».

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία μάλιστα ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις. Σημειώνεται πως το Euractiv, σε χτεσινό του δημοσίευμα, ανέφερε «η αντιπολίτευση VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι στα Σκόπια, ενδεχομένως ενθαρρυμένη από τη Ρωσία, προσπαθεί να εμποδίσει την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα με την Ελλάδα». Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως οι τελευταίες πληροφορίες για τις προτάσεις Νίμιτς διέρρευσαν από μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

Ads

«Αδειάζοντας» τον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σημείωσε πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.

Σημείωσε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του αυτού του προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η ΠΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ. Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα είπε ο Ντιμιτρόφ, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.

Σχετικά με τις θέσεις στις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε Μακεδόνες».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για λύση του ζητήματος και προανήγγειλε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός στις 24 Ιανουαρίου.

«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών» δήλωσε, σημειώνοντας ωστόσο πως η όποια λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, προκειμένου οι πολίτες της χώρας να αποφανθούν επί αυτής.