Σοκ έχει προκαλέσει στον Καναδά η ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου με τα λείψανα 215 παιδιών, ορισμένα από τα οποία υπολογίζεται ότι ήταν μόλις 3 ετών.

Ads

Το μακάβριο αυτό εύρημα βρέθηκε σε ένα κτίριο, που λειτουργούσε στις αρχές του 20ου αιώνα ως σχολείο για την «ενσωμάτωση των ιθαγενών».

Το Kamloops Indian Residential School είχε ανοίξει υπό τη διοίκηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το 1890 και έφτασε να έχει 500 μαθητές το 1950. Η κεντρική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχό του το 1969 και το σχολείο έκλεισε οριστικά το 1978.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια και οι χρόνοι θανάτου των παιδιών.

Ads

Μιλώντας για το θέμα, η Ροζάν Κασίμιρ, επικεφαλής της κοινότητας στην πόλη Κάμλουπς, όπου εντοπίστηκαν τα ίχνη, δήλωσε ότι το προκαταρκτικό εύρημα αντιπροσωπεύει μια αδιανόητη απώλεια που δεν καταγράφηκε ποτέ από τους διαχειριστές του σχολείου.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτά τα αγνοούμενα παιδιά είναι μη καταγεγραμμένοι θάνατοι», δήλωσε η κα Κασίμιρ. «Κάποια ήταν τριών ετών», τόνισε.
Το σχολείο αφομοίωσης Ινδιάνων στο Κάμλουπς, το οποίο λειτουργούσε ως οικοτροφείο, ήταν το μεγαλύτερο του είδους στην περιοχή. Είχε ανοίξει το 1890 υπό ρωμαιοκαθολική διοίκηση και τη δεκαετία του ’50 είχε φτάσει να στεγάζει έως και 500 μαθητές.

Τα οικοτροφεία του Καναδά ήταν υποχρεωτικά σχολεία που διοικούνταν από την κυβέρνηση και τις θρησκευτικές αρχές κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα με σκοπό την εξομοίωση των αυτόχθονων νέων.

Υπολογίζεται ότι σε τέτοια σχολεία φοίτησαν 150000 μαθητές οι οποίοι πολλές φορές δεν είχαν το δικαίωμα να μιλάνε στη γλώσσα τους. Πολλά από αυτά τα παιδιά δεν επέστρεψαν ποτέ στις εστίες τους.

Φαίνεται όμως ότι στα σχολεία αυτά λάμβαναν χώρα μαζικά εγκλήματα, μαζικές δολοφονίες οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ στο φως της δημοσιότητας παρά μόνο 40, 50 ή 60 χρόνια αργότερα και χωρίς φυσικά κανείς να πληρώσει για τις επαίσχυντες πράξεις.

Και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντί δήλωσε σοκαρισμένος από τα ανατριχιαστικά ευρήματα: «Τα νέα που ανακοινώθηκαν μου σπαράζουν την καρδιά. Μας θυμίζει ένα σκοτεινό και ντροπιαστικό κομμάτι της ιστορίας της χώρας. Σκέφτομαι κάθε άνθρωπο που επηρεάζεται από αυτές τις εξελίξεις» ήταν το μήνυμα του Καναδού ηγέτη.