Υλικά κατασκευής βόμβας, τουφέκια και πυρομαχικά βρέθηκαν στο σπίτι του 25χρονου Μάικα Τζόνσον, υπόπτου για την επίθεση με στόχο αστυνομικούς στο Ντάλας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας εναντίον των αφροαμερικανών. 

Ads

Από την επίθεση πέντε αστυνομικοί έπεσαν νεκροί, ακόμη τόσοι κι ένας πολίτης τραυματίστηκαν. Ο ίδιος ο Μάικα Τζόνσον σκοτώθηκε καθώς ήταν ταμπουρωμένος μέσα σε γκαράζ, το οποίο ισχυριζόταν ότι είχε παγιδεύσει με εκρηκτικά. Τελικά πέθανε από εκρηκτικά που μετέφερε ρομπότ της αστυνομίας εντός του γκαράζ. 

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την αστυνομία, δήλωσε ότι είχε συγκλονιστεί από τη βία εναντίον των μαύρων (διαβάστε για τα δυο τελευταία περιστατικά σε Μινεσότα και Λουιζιάνα) κι ότι ήθελε να σκοτώσει λευκούς και ιδιαίτερα αστυνομικούς.

Το βίντεο της επίθεσης κατά των αστυνομικών

Ads

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

  • Διαβάστε όλο το χρονικό και δείτε τα υπόλοιπα βίντεο εδώ 

Το Σάββατο, πέντε μέρες πριν την επίθεση, ο Μάικα Τζόνσον είχε κάνει μια οργισμένη ανάρτηση σε μια σελίδα στο Facebook που έφερε την ονομασία: «Το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων του Μισσισιπή», καταδικάζοντας τα λιντσαρίσματα και τις βιαιοπραγίες εναντίον Αφροαμερικανών.

«Γιατί τόσοι πολλοί λευκοί (όχι όλοι) χαίρονται να δολοφονούν και να συμμετέχουν στις δολοφονίες αθώων πλασμάτων;» έγραψε ο Τζόνσον στην ανάρτηση του, που συνοδευόταν από ένα βίντεο που εμφάνιζε σκηνές με ανθρώπους να συμμετέχουν στην θανάτωση φάλαινας, κάνοντας συγκρίσεις με την μεταχείριση των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Στην φερόμενη ως προσωπική σελίδα του Τζόνσον στο Facebook, παρουσιαζόταν ως μαύρος εθνικιστής, έχοντας αναρτημένες φωτογραφίες της Μαύρης Δύναμης (Black Power) και της κόκκινης, μαύρης, πράσινης σημαίας, γνωστή και ως η σημαία της χειραφέτησης των Αφροαμερικανών. Στην φωτογραφία προφίλ του εμφανίζεται με υψωμένη την γροθιά του στον γνωστό χαιρετισμό της Μαύρης Δύναμης.

image

Σε μια άλλη ανάρτηση του στις 2 Ιουλίου στην σελίδα «Μαύροι Πάνθηρες» εξέφρασε την οργή του για τον τρόπο που οι λευκοί μεταχειρίζονται τους Αφροαμερικανούς, κάνοντας αναφορές στους προγόνους του που ξυλοκοπήθηκαν, ακρωτηριάστηκαν και σκοτώθηκαν.

Έδρασε μόνος

Ο 25χρονος Μάικα Τζόνσον έδρασε, μάλλον μόνος, όπως καταλήγουν οι αρχές ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για σχέσεις του δράστη με τη διεθνή τρομοκρατία κι επιπλέον δεν είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Είχε υπηρετήσει στο Αφγανιστάν 

Όπως επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπηρέτησε στο Σώμα Εφέδρων του αμερικανικού στρατού μέχρι τον Απρίλιο του 2015. Είχε μάλιστα υπηρετήσει στο Αφγανιστάν από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014.

Όπως ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο Τζόνσον υπηρέτησε στον στρατό από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2015 και είχε ειδικότητα σε ξυλουργικές και οικοδομικές εργασίες στην 420ή Ταξιαρχία Μηχανικού που έχει βάση στο Τέξας.

Η καταγωγή του είναι από το Μεσκίτ του Τέξας.