Η Αμερικανική Γερουσία επικύρωσε χθες τον διορισμό του Μάικ Πομπέο στη θέση διευθυντή της CIA.

Η επικύρωση έγινε παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων γερουσιαστών ότι ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας ενδεχομένως να επεκτείνει το πρόγραμμα παρακολούθησης και να επιτρέψει την χρήση των λεγόμενων «ενισχυμένων τεχνικών ανακρίσεων» που δεν είναι άλλο, παρά μέθοδοι βασανιστηρίων.

Καθώς η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη, ο υποψήφιος του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για νέος επικεφαλής της CIA λάμβανε 67 ψήφους «υπέρ», που αρκούσαν για την επικύρωση του διορισμού του και 30 ψήφους κατά.

Σχεδόν όλες οι αρνητικές ψήφους προέρχονταν από γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Αναλαμβάνεις την ηγεσία της καλύτερης υπηρεσίας πληροφοριών που έχει δει ποτέ ο κόσμος», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μάικ Πενς, κατά την ορκωμοσία του Πομπέο.

«Οι άνδρες και οι γυναίκες που υπηρετούν υπό την καθοδήγησή σου, δίνουν αληθινό νόημα στη λέξη 'κουράγιο'».

Βίος και πολιτεία 

Ο Πομπέο αποφοίτησε πρώτος από τη στρατιωτική σχολή του West Point και υπηρέτησε πέντε χρόνια στα σύνορα της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας.

Σπούδασε νομικά στο Χάρβαρντ και εργάστηκε δύο χρόνια ως δικηγόρος στην Ουάσιγκτον.

Και μετά, ήρθαν οι επιχειρήσεις: Για αρχή διευθύνων σύμβουλος στην Thayer Aerospac και μετά πρόεδρος στην Sentry International, που κατασκεύαζε συστήματα εξοπλισμού για πετρελαιοπηγές.

Ο Μάικ Πομπέο είναι αντιπρόσωπος του Κάνσας στο αμερικανικό Κονγκρέσο. Εξελέγη πρώτη φορά το 2010.

Ανήκει στο Tea Party και είναι ισόβιο μέλος της National Riffle Association -Εθνική Ένωση Όπλων-  του πανίσχυρου λόμπι  που έχει εμποδίσει κάθε προσπάθεια αποτελεσματικού ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Οι απόψεις του

Ο Πομπέο έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας του Γκουντάναμο.

Το 2013, μετά από επίσκεψη του στο στρατόπεδο όταν οι κρατούμενοι έκαναν απεργία πείνας είχε δηλώσει: «Μου φάνηκε ότι έχουν βάλει κάποια κιλά». Ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ του κλεισίματος όλων των υπηρεσιών της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης το 2014.

Σχολιάζοντας την ίδια χρονιά, έκθεση της Γερουσίας για τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλε η CIA κρατουμένους, μεταξύ 2001 και 2006  -όπως, εικονικός πνιγμός, ηλεκτροσόκ, υποβολή σε συνθήκες ψύχους και εικονικές εκτελέσεις- ο Πομπέο είχε, σύμφωνα με το Politico, πει για τις τεχνικές ανάκρισης: «Τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν στο πλαίσιο του νόμου, στο πλαίσιο του συντάγματος…».

Το 2013 σε ομιλία του στο Κογκρέσο είχε πει ότι οι μουσουλμάνοι ηγέτες που δεν καταδικάζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες που γίνονται στο όνομα του Ισλάμ είναι συνένοχοι των τρομοκρατών.

Υποστηρίζει σθεναρά τα προγράμματα της NSA για την παρακολούθηση τόσο των Αμερικανών πολιτών όσο και των ξένων ηγετών.

Εκτός των άλλων, τάσσεται επίσης, κατά του περιορισμού εκπομπής ρύπων και  είναι αρνητής της κλιματικής αλλαγής.

Είναι κατά των αμβλώσεων και θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο αναγράφεται στην ετικέτα ενός προϊόντος ότι είναι γενετικά τροποποιημένο.

Επίσης, είναι ο πολιτικός που έχει δηλώσει ότι, ο Έντουαρντ Σνόουντεν πρέπει να καταδικαστεί σε θάνατο.