Με επαινετικά λόγια για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μίλησε χθες Παρασκευή, ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, κατά τη διάρκεια παρουσίαση του νέου του βιβλίου, με τίτλο «Μετά το Κρεμλίνο».

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, ο Γκορμπατσόφ δήλωσε: «Νομίζω πως όλοι μας – οι πολίτες της Ρωσίας – πρέπει να θυμόμαστε πως ο Πούτιν έσωσε την Ρωσία από την αρχή της κατάρρευσης. Αρκετές επαρχίες δεν αναγνώριζαν το Σύνταγμά μας. Υπήρχαν περισσότερες από εκατό διαφορετικές συνταγματικές παραλλαγές από το Σύνταγμά μας».

image

Πρόσθεσε δε ότι «η διάσωση της Ρωσίας κατά την κρίση εκείνη περίοδο υπήρξε ιστορικής σημασίας», ενώ για τον Πούτιν είπε ότι τον γνώριζε πολύ πριν εκείνος αναλάβει την εξουσία και τον περιέγραψε ως «άνθρωπο με σωστή κρίση και πειθαρχημένο».

Ads

Ο πρώην κομμουνιστής ηγέτης δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί και στην ουκρανική κρίση. «Όλοι μας ανησυχούμε με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία – και οι πολιτικοί αλλά και ο λαός. Και το γεγονός ότι η κυβέρνησή μας στηρίζει τους ανθρώπους εκεί που έχουν πρόβλημα, όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα εδώ, είναι κάτι που πάντοτε μας χαρακτηρίζει», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ, ξεκαθαρίζοντας πως η σύγκρουση δεν μπορεί να λυθεί μέσω της βίας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι πολιτικοί της Δύσης θα πρέπει να αντιταχθούν στη χειροτέρευση των διεθνών σχέσεων με την Ρωσία και πρόσθεσε ότι πολλοί από τους παλιούς συντρόφους του βλέπουν τα πρώτα σημάδια ενός νέου Ψυχρού Πολέμου και κατανοούν πόσο σημαντικό είναι να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Σε ό,τι αφορά την ανησυχία της Μόσχας για την επέκταση του ΝΑΤΟ, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΕΣΣΔ υποστήριξε: «Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε να εγκαθιστά βάσεις σε όλο τον κόσμο. Νομίζω πως ο πρόεδρος Πούτιν έχει απόλυτο δίκιο, όταν επικεντρώνει την προσοχή στις ειδικές ευθύνες που φέρουν οι ΗΠΑ».

Ερωτηθείς για την κρίση στο ρούβλι, ο Μ. Γκορμπατσόφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα του θα βγει από την κρίση, προσθέτοντας, όμως, πως οι μόνες ερωτήσεις είναι «πότε και με τι κόστος».

«Τώρα είναι που επιβάλλεται να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτική στην πολιτική – ποια πολιτική υλοποιείται, από ποιον και ποιος κερδίζει από αυτή;».

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ) από το 1985 έως το 1991,  υπήρξε ο μοναδικός πρόεδρος της ΕΣΣΔ από το 1988 έως την πτώση του κομμουνισμού το 1991. Επί κυβερνήσεώς του, έμεινε γνωστός για την «Περεστρόικα», μια σειρά μεταρρυθμιστικών πολιτικών, οι οποίες πιστεύεται πως επιτάχυναν τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Τέλος, η διακυβέρνησή του έδωσε έμφαση στην αναθέρμανση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση.