Είκοσι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, στη διάρκεια πολυάριθμων ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε πάνω από 70 τον αριθμό των θυμάτων κατά την τρίτη ημέρα της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Στο μεταξύ, πληροφορίες για σοβαρά τραυματίες στο Ισραήλ, μετά τη ρίψη ρουκετών από τη Χαμάς έρχονται για πρώτη φορά στο φως το βράδυ της Πέμπτης. 

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ρουκέτα εξερράγη στην πόλη Ασντόντ, με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες αρκετά αυτοκίνητα. Ένα άτομο που βρισκόταν σε κάποιο από τα οχήματα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Άλλο ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά από όλμο στο Τοπικό Συμβούλιο του Έσκολ και άλλο ένα τραυματίστηκε ελαφρά.

Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τους πρώτους τραυματίες από πλευράς Ισραήλ, μετά την κλιμάκωση της έντασης που προκάλεσαν οι δολοφονίες εφήβων στη Μέση Ανατολή.

Την Τετάρτη, σε μια από τις πιο φονικές επιθέσεις, οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε καφενείο της πόλης Χαν Γιούνες, όπου προβαλλόταν ο ημιτελικός του Παγκοσμίου Κυπέλου ανάμεσα στην Αργεντινή και την Ολλανδία και τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, διευκρίνισε εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Άσραφ Αλ Κόντρα. Μια ώρα αργότερα, πάντα στο Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, τέσσερις γυναίκες και τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν όταν επλήγησαν δύο κατοικίες.

Ads

Στο προσφυγικό καταυλισμό του Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, επιδρομή εναντίον κατοικίας στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο. Τα χαράματα, στην πόλη της Γάζας, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομή που είχε στόχο το όχημα στο οποίο επέβαιναν και τέσσερις τραυματίσθηκαν. Το πρωί, πεντάχρονο παιδί σκοτώθηκε σε επιδρομή στο Μπέιτ Λαχίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ νέος 19 ετών σκοτώθηκε σε επίθεση στο Χαν Γούνες, κατά την οποία τραυματίσθηκαν δύο παιδιά, το ένα από τα οποία σοβαρά.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, διοργανώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ από την Πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα» και άλλες συλλογικότητες και αριστερές οργανώσεις. Για «διαρκές έγκλημα το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας», έκανε λόγο η Πρωτοβουλία στην ανακοίνωσή της.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πανό που έγραφαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Κάτω τα χέρια από τη Γάζα» και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του Ισραήλ. Επίσης, έκαψαν και ποδοπάτησαν χάρτινα ομοιώματα της σημαίας του Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της πρεσβείας, στη συμβολή των οδών Κατεχάκη και Κηφησίας, αλλά οι «κλούβες» της ΕΛΑΣ που είχαν τοποθετηθεί εκεί καθώς και οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο, τους απέτρεψαν από το να συνεχίσουν. Αφού παρέμειναν στο σημείο για λίγη ώρα, αποχώρησαν.