Πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν μείνει άστεγοι από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Το Ισραήλ ισχυριζόταν πως στόχος ήταν η Χαμάς, την οποία αναγνωρίζει ως «τρομοκρατική οργάνωση» όπως και η Δύση, ωστόσο από τους περίπου 2.100 νεκρούς, η πλειονότητα ήταν άμαχοι. Μάλιστα η δημοφιλία της Χαμάς, σύμφωνα με δημοσκόπηση, μετά τη φονική αεροπορική επιδρομή των πενήντα ημερών σημειώνει σημαντική άνοδο.

Ads

Το Ισραήλ αναγνωρίζει ως συνομιλητή μόνο τον Μαχμούντ Αμπάς, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγετικό στέλεχος της Φατάχ, ωστόσο σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Survey Research» και του Παλαιστινιακού Κέντρου για την Πολιτική, αν διεξάγονταν σήμερα εθνικές εκλογές ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, θα κέρδιζε σχεδόν με διπλάσιες ψήφους τον Μαχμούντ Αμπάς. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 Παλαιστίνιων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει επίσης πως η ένοπλη αντίσταση, βασικός πυλώνας της ιδεολογίας της Χαμάς, θα βοηθήσει για την επίτευξη του στόχου για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, σε αντίθεση με το 20% που τάσσεται υπέρ της μη βίας. Επίσης, σύμφωνα με το Al Jazeera που δημοσιεύει στοιχεία της δημοσκόπησης, το 79% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η Χαμάς κέρδισε τον πόλεμο στη Γάζα. Μόλις 3% απάντησαν πως νικητής ήταν το Ισραήλ, ενώ ένα 17% δήλωσε πως και οι δύο πλευρές είναι χαμένες.

Σημειώνεται πως Παλαιστινιακές εκλογές έχουν να διεξαχθούν από το 2007, όταν η Χαμάς κέρδισε και πήρε τον έλεγχο της Γάζας. Σε αντίθεση με τη Χαμάς που υποστηρίζει τον ένοπλο αγώνα ενάντια στους Ισραηλινούς, η Φατάχ ακολουθεί μια περισσότερο μετριοπαθή στάση διεκδικώντας ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, μέσω των συνομιλιών και με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Ads

Πάνω από 100.00 οι άστεγοι

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας άφησαν περισσότερους πάνω από 108.000 Παλαιστίνιους άστεγους. Οι νεκροί των βομβαρδισμών ξεπερνούν τους 2.100, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) εκτιμά ότι 18.000 οικιστικές μονάδες, που αντιπροσωπεύουν το 13% των κατοικιών στη Γάζα, έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές. «Οργανώσεις που βρίσκονται στην περιοχή αναφέρουν ότι το εύρος των καταστροφών είναι χωρίς προηγούμενο», δήλωσε ο Γενς Λάρκε εκπρόσωπος του Ocha.

Οι ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς επιδείνωσαν την ήδη υπάρχουσα οικιστική κρίση στη Γάζα, όπου υπήρχε έλλειψη 71.000 κατοικιών πριν από την τελευταία σύγκρουση. «Πολλοί άνθρωποι ζουν ήδη σε ανεπαρκείς συνθήκες ή σε υπερπλήρη» καταλύματα, σημείωσε ο Λάρκε. Τα δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης έχουν επίσης υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Μόλις το 10% του πληθυσμού της Γάζας έχει πρόσβαση σε νερό σε καθημερινή βάση, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα είναι διαθέσιμο μόλις έξι ώρες την ημέρα, επεσήμανε ο ΟΗΕ.

Το Ocha σημείωσε επίσης ότι οι επισκευές των δικτύων αυτών δεν μπορούν να προχωρήσουν, καθώς δεκάδες παλαιστίνιοι τεχνικοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις επιθέσεις του Ισραήλ. Βάσει των όρων της εκεχειρίας, το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει την επαναλειτουργία των μεθοριακών περασμάτων προς τη Γάζα, γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει την εισαγωγή υλικών για την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα.