Στην εκκένωση της πρεσβείας τους στη Λιβύη προχώρησαν το Σάββατο οι ΗΠΑ εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτοφυλακές στην Τρίπολη, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το προσωπικό της πρεσβείας μεταφέρθηκε προσωρινά στην Τυνησία, απ΄όπου θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Λιβύης προειδοποίησε την Παρασκευή για τον κίνδυνο «κατάρρευσης του κράτους».

Ads

Η μεταφορά του προσωπικού έγινε από ξηράς με μαχητικά F-16 και ελικόπτερα Osprey να παρέχουν κάλυψη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα, η Τουρκία απομάκρυνε περίπου 700 τούρκους εργαζόμενους στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στους δημοσιογράφους στην οικία του αμερικανού πρεσβευτή στο Παρίσι.

Στη Λιβύη συνεχίζονται για 13η συνεχόμενη ημέρα οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων στην Τρίπολη. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν την Παρασκευή στην Τρίπολη και καπνός υψωνόταν από πολλές περιοχές στον δρόμο προς το αεροδρόμιο της πόλης. Σε ανακοίνωσή της την ίδια η μέρα  η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας ζήτησε εκ νέου τον τερματισμό των μαχών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «κατάρρευσης του κράτους». Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Αμπντάλτα αλ Τένι εμποδίστηκε την Πέμπτη από μια πολιτοφυλακή να επιβιβαστεί σε στρατιωτικό αεροπλάνο στη Μίτιγκα, που βρίσκεται δίπλα στην Τρίπολη.

Ads

Το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι κλειστό από τις 13 Ιουλίου οπότε ξέσπασαν οι συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 47 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 120, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Οι συγκρούσεις, οι πιο αιματηρές μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ξέσπασαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε μια ομάδα πρώην ανταρτών από την πόλη Μιζουράτα με σκοπό να εκδιώξει από το αεροδρόμιο τους πρώην αντάρτες της πόλης Ζεντέν, τους πρώην συντρόφους τους στη μάχη. Από τις συγκρούσεις έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο και σε περίπου δώδεκα αεροπλάνα, τρία εκ των οποίων κάηκαν ολοσχερώς.

Οι πρώην αντάρτες του Ζεντέν θεωρούνται από τους ισλαμιστές ως ο ένοπλος βραχίονας του φιλελεύθερου κινήματος στη Λιβύη και ελέγχουν μετά την πτώση του Καντάφι το αεροδρόμιο της Τρίπολης και πολλές άλλες στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.Οι αντίπαλοί τους τους κατηγορούν ότι στις τάξεις τους περιλαμβάνονται μαχητές και αξιωματικοί του στρατού του Καντάφι, οι οποίοι συμμετείχαν στη βίαιη καταστολή της εξέγερσης του 2011.