Την έναρξη έρευνας για την αποκάλυψη του δουλεμπορίου κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη.

Ads

Σχετικό συγκλονιστικό βίντεο δημοσιοποίησε το CNN.

Ο Άχμεντ Μέτιγκ εξέφρασε σήμερα «τη δυσαρέσκειά του» σε ανακοίνωση μέσω Facebook μετά τη μετάδοση ενός ντοκιμαντέρ για την «επανεμφάνιση του δουλεμπορίου στα περίχωρα της Τρίπολης».

Ο Μέτιγκ «δήλωσε πως θα αναθέσει σε επιτροπή να ερευνήσει αυτές τις πληροφορίες του Τύπου προκειμένου οι υπεύθυνοι να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Ads

Μεταξύ άλλων, το βίντεο δείχνει έναν άντρα, Νιγηριανό μετανάστη, περίπου 20 ετών να στέκεται μπροστά στην κάμερα, ενώ ένας άντρας ακούγεται να φωνάζει τα ποσά: «Κλείνει» στα 1.200 δηνάρια Λιβύης (περίπου 800 δολάρια) ακούγεται να λέει.

Σύμφωνα με την ρεπόρτερ που κατέγραψε το βίντεο, η ίδια είδε εκατοντάδες ανθρώπους να πωλούνται μέσα σε λίγα λεπτά σε ένα σπίτι έξω από την Τρίπολη τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Περνούν από τη Λιβύη με στόχο να φτάσουν στην Ευρώπη κι είτε εγκλωβίζονται εκεί, είτε στέλνονται πίσω από την ΕΕ.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Παρίσι καταγγέλλοντας την κατάσταση αυτή, σύμφωνα με την αστυνομία.

Μετά την πτώση, το 2011, του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, οι διακινητές, εκμεταλλευόμενοι το κενό ασφαλείας και την πλήρη ατιμωρησία στη Λιβύη, δελεάζουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που επιζητούν μια καλύτερη ζωή υποσχόμενοι να τους περάσουν στην Ιταλία που βρίσκεται 300 χλμ. από τις λιβυκές ακτές.