Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία να την εγκαταλείψουν άμεσα, μετά και τη σύλληψη Αμερικανού δημοσιογράφου της WSJ από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας, επαναλαμβάνοντας την ταξιδιωτική οδηγία που είχε ανακοινωθεί τον Φεβρουάριo.

Ads

Ο Λευκός Οίκος επιπλέον δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να βάζει η ρωσική κυβέρνηση στο στόχαστρο Αμερικανούς πολίτες.

Σημειώνεται ότι ρωσικό δικαστήριο έθεσε υπό κράτηση για δύο μήνες τον Αμερικανό δημοσιογράφο της εφημερίδας Wall Street Journal Ιβαν Γκερσκόβιτς, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας, σε μια πρωτοφανή τέτοιου είδους υπόθεση στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

«Με απόφαση του δικαστηρίου Λεφόρτοβο της Μόσχας της 30ης Μαρτίου 2023 σχετικά με τον Γκερσκόβιτς Ι τον έκρινε ύποπτο για διάπραξη εγκλήματος (…), επιλέχθηκε προληπτικό μέτρο προφυλάκισής του (…) μέχρι τις 29 Μαΐου, 2023», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Ads

Η κράτησή του μπορεί να παραταθεί στο τέλος αυτής της περιόδου.

Αναλυτικά η δήλωση από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν – Πιερ:

«Ανησυχούμε βαθύτατα από τις ανησυχητικές αναφορές ότι ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, ένας Αμερικανός πολίτης, έχει τεθεί υπό κράτηση στη Ρωσία.

Χθες το βράδυ, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησαν με τον εργοδότη του κ. Γκέρσκοβιτς, τη Wall Street Journal. Η Διοίκηση έχει επικοινωνήσει και με την οικογένειά του. Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρισκόταν σε άμεση επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση για αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας για την εξασφάλιση προξενικής πρόσβασης στον κ. Γκέρσκοβιτς.

Η στοχοποίηση Αμερικανών πολιτών από τη ρωσική κυβέρνηση είναι απαράδεκτη. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την κράτηση του κ. Gershkovich.

Καταδικάζουμε επίσης τη συνεχιζόμενη στοχοποίηση και καταστολή των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου από τη ρωσική κυβέρνηση.

Θέλω να επαναλάβω σθεναρά ότι οι Αμερικανοί πρέπει να λάβουν υπόψη την προειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία. Οι πολίτες των ΗΠΑ που διαμένουν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία θα πρέπει να αναχωρήσουν αμέσως, όπως συνεχίζει να συμβουλεύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».