Νικητής – με μικρή διαφορά – του χθεσινού ντιμπέιτ με την Άγκελα Μέρκελ αναδείχθηκε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την Καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, σύμφωνα με έρευνα γνώμης η οποία διενεργήθηκε από την Infratest-dimap κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας μεταξύ των 1.000 προσώπων τα οποία βρίσκονταν στο στούντιο. Ωστόσο, αντίστοιχες δημοσκοπήσεις του δεύτερου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF), καθώς και του ιδιωτικού δικτύου RTL έβλεπαν οριακή νίκη της Άνγκελα Μέρκελ. Τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ πάντως αποτιμούν την τηλεμαχία περισσότερο ως ανταλλαγή απόψεων, κατά τη διάρκεια της οποίας η ένταση ανέβηκε σχετικά σε ελάχιστες περιπτώσεις, παρά ως διαξιφισμό. «Έληξε 0-0» ήταν χαρακτηριστικά, το συμπέρασμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel.

Ads

 
Στην ερώτηση «ποιον θα ψηφίζατε;», πριν από τη «μονομαχία» υπέρ της Καγκελαρίου τάχθηκε το 54% και του κ. Στάινμπρουκ μόλις το 28%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά μετά το τέλος του ντιμπέιτ ήταν 45% και 48%, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
 
Κατά τα άλλα, η κ. Μέρκελ κρίθηκε πιο συμπαθής (52%-32%), πιο αξιόπιστη (45%-41%), πιο ικανή (47%-40%) και πιο δίκαιη (45%-13%), ενώ ο αντίπαλός της θεωρήθηκε πιο επιθετικός (88%-5%), πιο κατανοητός (44%-40%), με καλύτερα επιχειρήματα (48%-38%) και συνολικά πιο πειστικός (49%-44%).
 
Στο ερώτημα εάν οι «μονομάχοι» ήταν καλύτεροι ή χειρότεροι του αναμενόμενου, ο κ. Στάινμπρουκ από το 60% των ερωτηθέντων κρίθηκε ως καλύτερος του αναμενόμενου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την κ. Μέρκελ έφθασε στο 27%. Αντίθετα, το 17% έκρινε τον κ. Στάινμπρουκ χειρότερο από ό,τι περίμενε, ενώ την κ. Μέρκελ θεώρησε χειρότερη του αναμενόμενου το 33%.
 
Ο Πέερ Στάινμπρουκ «κέρδισε» και τους αναποφάσιστους με ποσοστό 52% έναντι 36% της κ. Μέρκελ.
 
Ο Γερμανικός Τύπος
 
Τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ αποτιμούν την τηλεμαχία περισσότερο ως ανταλλαγή απόψεων, κατά τη διάρκεια της οποίας η ένταση ανέβηκε σε ελάχιστες περιπτώσεις.
 
Ο Πέερ Στάινμπρουκ επιβεβαίωσε τη φήμη του ως αιχμηρός αλλά «κρεμάστηκε» από την αμηχανία του, όταν ρωτήθηκε για το εάν οι Γερμανοί πολιτικοί αμείβονται καλά. Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος του SPD, είχε μπει στο στόχαστρο επικρίσεων επειδή πρόσφατα υποστήριξε πως ο καγκελάριος θα έπρεπε να βγάζει περισσότερα. Στο ντιμπέιτ αρνήθηκε να απαντήσει.
 
Από την άλλη, η καγκελάριος Μέρκελ μιλούσε σε ηπιότερους τόνους και σε μερικές μόνο περιπτώσεις επιτέθηκε αιχμηρά στον αντίπαλό της. Υπερασπίστηκε με αυτοπεποίθηση την πολιτική της και δεσμεύθηκε να τη συνεχίσει και στην επόμενη τετραετία.
 
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, κατά γενική ομολογία ο Στάινμπρουκ στάθηκε τουλάχιστον ισάξιος της καγκελαρίου σε μία συζήτηση μάλλον χαμηλών τόνων, εστιάζοντας στην οικονομική πολιτική και κυρίως σε ζητήματα κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης. Ωστόσο, πριν ακόμη από την τηλεμαχία πολλοί σχολιαστές είχαν επισημάνει ότι το ζητούμενο για τον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών το βράδυ της Κυριακής δεν θα ήταν η ισότιμη παρουσία, αλλά μία επιβλητική νίκη, ώστε να καλύψει τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από την Άνγκελα Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις.
 
Στο σχόλιό του για το ντιμπέιτ, το Spiegel βάζει τίτλο «0-0»: Η Μέρκελ, γράφει, «εμφανίστηκε αδύναμη, αλλά ούτε και ο Στάινμπρουκ ήταν καλύτερος», λέγοντας πως οι Γερμανοί ψηφοφόροι «αξίζουν κάτι καλύτερο από τέτοιες κουραστικές εκδηλώσεις».
 
Αναλόγως αποτιμά τη σημασία του ντιμπέιτ και η FAZ, η οποία το σχολιάζει με τίτλο «το δήθεν καθοριστικό βράδυ». Και οι δύο υποψήφιοι, σημειώνει, απέφυγαν τις προσωπικές επιθέσεις, ενώ σε άλλο σχόλιο στην ίδια εφημερίδα, ο αρθρογράφος αναρωτιέται «πού ήταν ο ταύρος;» λέγοντας πως ακόμη και ο συνήθως επιθετικός Στάινμπρουκ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος από αυτό που περίμεναν όλοι.
 
«Διάλογος αντί για μονομαχία» είναι η αποτίμηση της Sueddeutsche Zeitung, η οποία γράφει πως η τηλεμαχία εξελίχθηκε σε συζήτηση μεταξύ των δύο υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, υποστηρίζει, η τηλεμαχία ήταν κάπως πιο ζωντανή από το μάλλον βαρετό ντιμπέιτ προ τεσσάρων ετών, μεταξύ Μέρκελ και Στάινμαϊερ.
 
Ένα κολιέ στο twitter
 
Η τηλεμαχία «άναψε» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο twitter δημοσιεύθηκαν χιλιάδες μηνύματα, στα οποία πρωταγωνίστησε το… κολιέ της Καγκελαρίου στα χρώματα της γερμανικής σημαίας (μαύρο, κόκκινο, κίτρινο) και η παρουσία του κωμικού Στέφαν Ράαμπ, ο οποίος εκπροσωπούσε το τηλεοπτικό δίκτυο ProSiebenSat1 και, κατά γενική ομολογία υπέβαλε τις πιο άμεσες ερωτήσεις, ενώ δεν δίστασε να διακόψει την κ. Μέρκελ, προκειμένου να της ζητήσει να απαντά συγκεκριμένα στις ερωτήσεις.