Ads

Εκατοντάδες στρατιώτες της κυβέρνησης και αστυνομικοί έχουν παραδοθεί στα μέλη της ένοπλης οργάνωσης M23, η οποία έχει καταλάβει την πόλη Γκόμα, στην ανατολική επαρχία του Βορείου Κίβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό. 

 
«Οι αξιωματικοί παραδόθηκαν δεν είχαν άλλη επιλογή» αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera. Η κατάληψη της πόλης ολοκληρώθηκε μετά από ημέρες μαχών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων, που είχαν την υποστήριξη δυνάμεων του ΟΗΕ, και της M23, που σύμφωνα με τις πληροφορίες και σχετική έκθεση του ΟΗΕ στηρίζεται από τη Ρουάντα.
 
Όπως ανέφερε στο tvxs.gr η Ειρήνη Διαμαντοπούλου μέλος της ανθρωπιστικής Oxfam, η οποία βρίσκεται στην πόλη Μπουκάβου, κοντά στη Γκόμα, οι συγκρούσεις τροφοδοτούνται από τη Ρουάντα, που επιθυμεί να πάρει τον έλεγχο του Βόρειου Κίβου, στα σύνορα των δύο χωρών, όπου υπάρχουν πολλά μεταλλεία.
 
Σύμφωνα με το Al Jazeera, η κατάληψη της Γκόμα έχει προκαλέσει απογοήτευση στον ντόπιο πληθυσμό λόγω και της έλλειψης δράσης από τον ΟΗΕ, ο οποίος δεν τους προστάτευσε από τις ομάδες των ενόπλων. Οι δυνάμεις του ΟΗΕ που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα αναφέρουν από την πλευρά τους πως ο ρόλος τους είναι καθαρά ειρηνευτικός.

Διαβάστε επίσης: «Αντάρτικος» Δούρειος Ίππος της Ρουάντα στη Λ.Δ του Κονγκό

Ads

Μετά την κατάληψη της πόλης Γκόμα η Μ23 κάλεσε τους πολίτες «να πάνες στις δουλειές τους κανονικά από αύριο». Παράλληλα εκπρόσωπος της  ένοπλης οργάνωσης ανέφερε πως στόχος τους είναι η «απελευθέρωση της χώρας» με την πόλη Μπουκάβου να είναι ο επόμενος στόχος στην πορεία προς την πρωτεύουσα Κινσάσα.
 
Στην πόλη Μπουκάβου βρίσκεται και η Ειρήνη Διαμαντοπούλου και όπως ανέφερε στο tvxs.gr οι αρχές έχουν καλέσει τους πολίτες να εκκενώσουν την πόλη για «προληπτικούς λόγους».