Τη θέση του ΔΝΤ ότι η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι «σύμφωνη με τους κανόνες του ΔΝΤ» εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ads

Η Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για ελάφρυνση του χρέους, σημειώσε, απευθυνόμενη προφανώς στο Βερολίνο, πως οι λεπτομέρειες της διαδικασίες θα πρέπει να αποφασιστούν προκαταβολικά και όχι στο μέλλον. Η έκταση της αναδιάρθρωσης «θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος», αλλά «οι τεχνικές λεπτομέρειες και πως θα εφαρμοστούν πρέπει να αποφασιστούν προκαταβολικά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια εξήγησε ότι προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχουν «ικανοποιητικό επίπεδο δέσμευσης» από τους πιστωτές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους. Υπογράμμισε, δε, πως ό,τι αποφασιστεί τώρα πρέπει να ξεπερνά μια γενική λίστα των παρεμβάσεων που έχει ήδη παρουσιαστεί και να υπάρχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης.

Υπενθύμισε μάλιστα πως στο Eurogroup του Μαΐου του 2016 υπήρξε καταγραφή μιας σειράς επιλογών χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι ευρωπαίοι πιστωτές.

Ads

Το Reuters μεταδίδει ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι το Ταμείο ακόμα εξετάζει το εάν θα μετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα και όπως είπε, είμαστε ακόμα στα μισά σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις για την Ελλάδα.

«Όχι άλλη λιτότητα, αλλά καλύτερες μεταρρυθμίσεις»

Μιλώντας στο Bloomberg, η επικεφαλής του Ταμείου δήλωσε πως «στο θέμα των μεταρρυθμίσεων κάναμε πραγματική πρόοδο».

«Οι ελληνικές αρχές κατάλαβαν ότι δεν είναι θέμα περισσότερης λιτότητας αλλά καλύτερων μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομία. Το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερη λιτότητα. Αυτό που ζητάμε είναι λογικές, ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που θα εφαρμόζουν τη συμφωνία που έκαναν οι ελληνικές αρχές το 2016. Ζητούμε επίσης μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό που θα διευρύνουν τη φορολογική βάση και θα κάνουν δικαιότερο το σύστημα. Υπάρχουν κάποιες ακόμα μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να απελευθερώσουν την οικονομία», ανέφερε.