Ότι η μεταβατική κυβέρνηση εξαρτάται από ριζοσπαστικούς εθνικιστές που εκτέλεσαν ένα ένοπλο πραξικόπημα, υποστήριξε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κάνοντας λόγο για «τεχνητή» κρίση στην Ουκρανία. Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, προειδοποίησε ότι η επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον στη Μόσχα για την κρίση στην Κριμαία μπορεί να βλάψει τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ουκρανούς συνοριοφύλακες, κάποιοι από τους άνδρες του σώματος εκδιώχθηκαν από τη μονάδα στην ανατολική Κριμαία από ρώσους στρατιώτες. Οι καταγγελίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Ads

«Ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν και κατέλαβαν μια μονάδα της υπηρεσίας συνοριοφυλάκων στο Σκολκίν, εκδιώκοντας τις οικογένειες των ουκρανών συνοριοφυλάκων», αναφέρει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της η ουκρανική Υπηρεσία Φύλαξης Συνόρων.

Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι δήλωσε το Σάββατο, ότι η Πολωνία προχώρησε στην εκκένωση του προξενείου της στην Κριμαία λόγω των επεισοδίων από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει την περιοχή. Γράφοντας στο Twitter, ο Σικόρσκι ανέφερε ότι «εξαιτίας των συνεχιζόμενων επεισοδίων από τις εκεί ρωσικές δυνάμεις, προχωρήσαμε με επιφύλαξη στην εκκένωση του προξενείου μας στην Κριμαία της Ουκρανίας».

Λαβρόφ: Η μεταβατική κυβέρνηση δεν είναι ανεξάρτητη

Ads

«Η μεταβατική κυβέρνηση […] δεν είναι ανεξάρτητη. Εξαρτάται, δυστυχώς από ριζοσπαστικούς εθνικιστές που εκτέλεσαν ένα ένοπλο πραξικόπημα», σχολίασε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επανέλαβε τη θέση της Μόσχας πως δεν έχει καμία απευθείας εμπλοκή στην κατάσταση στην Κριμαία. Σημειώνεται ότι η Μόσχα ισχυρίζεται ότι τα στρατεύματα που έχουν καταλάβει τη χερσόνησο είναι «ομάδες αυτοάμυνας».

Ο Σεργκέι Λαβρόν, πρόσθεσε πως η Ρωσία είναι «ανοιχτή σε «έντιμο, επί ίσοις όροις και αντικειμενικό διάλογο με τους ξένους εταίρους μας ώστε να βρεθεί ένας δρόμος να βοηθήσουμε την Ουκρανία να εξέλθει από την κρίση».

Νωρίτερα ο ίδιος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, καλώντας τον να μην προχωρήσει «σε βιαστικές και επικίνδυνες» κινήσεις με αφορμή την υπόθεση της Κριμαίας, κινήσεις που θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την ανάμειξή της στην υπόθεση της Ουκρανίας «θα γίνουν μπούμερανγκ κατά των ίδιων των ΗΠΑ».

Από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίστηκε η ανάγκη να βρεθεί εποικοδομητική λύση στο ζήτημα, λύση που θα είναι συμφέρουσα για τους λαούς της Ρωσίας, της Ουκρανίας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας συνολικά. «Κέρι και Λαβρόφ συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους τις επόμενες ημέρες», καταλήγει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ.

Ντεστσίτσια : Το Κίεβο δεν θα παραδώσει την Κριμαία

Το Κίεβο δεν θα παραδώσει την Κριμαία, διεμήνυσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρέι Ντεστσίτσια. «Η Κριμαία είναι και θα παραμείνει ουκρανικό έδαφος και δεν θα την παραδώσουμε σε κανένα», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κίεβο.

Σχετικά με τους θανάτους διαδηλωτών στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ντεστσίτσια ανέφερε : «Βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για να επιλύσουμε την κρίση μέσω της διπλωματίας. Ήδη είχαμε πάρα πολλά θύματα».

Πρωθυπουργός Κριμαίας: Δεν ακυρώνεται το δημοψήφισμα

«Κανένας» δεν μπορεί να ακυρώσει την ψηφοφορία, δήλωσε το Σάββατο, ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ αναφερόμενος στην απόφαση του κοινοβουλίου της περιοχής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ένωσής της με την Ρωσία.

«Οι βουλευτές του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κριμαίας ομόφωνα ικανοποίησαν την απόφαση των πολιτών της Κριμαίας, ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου και κανένας δεν μπορεί να το ακυρώσει», δήλωσε ο Αξιόνοφ στη ρωσική τηλεόραση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass. Ανέφερε επίσης ότι το δημοψήφισμα αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή «για να αποφευχθούν οι προκλήσεις καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία είναι έκρυθμη».

Επικοινωνία Ομπάμα-Μέρκελ

Την ικανοποίησή του για «τις συντονισμένες θέσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία όσον αφορά στην ουκρανική κρίση εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή.

Ο δύο ηγέτες συμφώνησαν «για την αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και επιθεωρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία και να υποστηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τον Μάιο», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα η Ρωσία να δεχθεί σύντομα τον σχηματισμό μιας ομάδας επαφής η οποία θα διεξάγει διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.«Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την ανησυχία τους μπροστά στην προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία με την στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία», σημειώνει ο Λευκός Οίκος.