Τα περιουσιακά στοιχεία 18 ουκρανών αξιωματούχων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, παγώνουν οι χώρες της ΕΕ ενώ οι ηγεσίες των «28» προσέρχονται την Πέμπτη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για τις εξελίξεις στην Κριμαία. Νέα συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Ads

 
Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Πέμπτης τη λίστα των Ουκρανών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παγώνουν με την κατηγορία της διασπάθισης κρατικών κεφαλαίων. Οι κυρώσεις στοχεύουν, σύμφωνα με την ΕΕ, στον εντοπισμό και την ανάκτηση των χρημάτων. Ανάμεσά στα πρόσωπα της λίστας βρίσκεται ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οι δύο γιοι του Ολεξάντερ και Βίκτορ, o τέως πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ, ο τέως υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Σαχαρτσένκο, ο τέως γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα και ο τέως αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας Ολεξάντερ Γιακιμένκο.
 
Η απόφαση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύει για το έδαφος χωρών-μελών της ΕΕ καθώς και για τον εναέριο χώρο της κοινότητας. Οι «28» πάντως ενώ καταδικάζουν ομόθυμα τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων καθώς οι μεγαλύτερες χώρες έχουν σημαντική ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα.
 
Στο μεταξύ οι μέχρι τώρα επαφές μεταξύ των ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Ρωσίας και χωρών της Ευρώπης δεν έχουν ανοίξει το δρόμο για γεφύρωση του χάσματος σχετικά με την Κριμαία. Το πρωί της Πέμπτης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι κινήσεις των δυτικών κυβερνήσεων μέσω του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ «δεν βοηθούν» το διάλογο.
 
«Θέλω σύντομα να πω πως συναντήθηκα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για την κατάσταση στην Ουκρανία σε σχέση με τις δράσεις που οι εταίροι μας προσπαθούν να αναλάβουν μέσω του ΟΑΣΕ, του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και άλλων διεθνών οργανισμών, δράσεων που δεν βοηθούν στην καλλιέργεια ατμόσφαιρας διαλόγου και εποικοδομητικής συνεργασίας» υποστήριξε.
 
Από την πλευρά του ο Κέρι ανέφερε ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι δύο δυνάμεις αυτές συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις στις επόμενες ημέρες». Επίσης, ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία μέσω του διαλόγου.
 
Τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «κάποιες ιδέες στο τραπέζι» για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία και ότι θα συζητήσει σχετικά με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ανάλογη εικόνα του κλίματος στις συνομιλίες στο Παρίσι έδωσε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Σχετικά με την απόπειρα σύστασης ομάδας επαφής για την Ουκρανία, ο Στάινμαϊερ ανέφερε πως «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να συμφωνήσουμε για τη μορφή των συζητήσεων με στόχο μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις».
 
Πάντως ο Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να έχει σήμερα στη Ρώμη νέα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όπως δήλωσε μετά τις χθεσινές συνομιλίες των δύο ανδρών στο Παρίσι με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας.