Η φονική επέλαση του κυκλώνα Άιντα από τη Νέα Υόρκη ανέδειξε ένα χρόνια πρόβλημα της αμερικανικής μεγαλούπολης: τα κτήρια που παράνομα έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα.

Ads

Σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης, οι περισσότεροι νεκροί από τις πλημμύρες στη Νέα Υόρκη βρέθηκαν σε κελάρια και υπόγεια που είχαν μετατραπεί παράνομα σε διαμερίσματα, όπως αναφέρει το CNN

Ανάλυση του τμήματος υποδομών της πόλης μετά τις πλημμύρες έδειξε ότι πέντε στις έξι δομές ήταν παράνομες, αποτελώντας μάλιστα τον υγρό τάφο των 10 από τα 13 θύματα της πόλης.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν κι ένα δίχρονο παιδάκι που βρέθηκε νεκρό μαζί με τους επίσης νεκρούς γονείς του μέσα στο αυτοσχέδιο σπίτι τους.

Ads

«Γνωρίζουμε ότι τα υπόγεια διαμερίσματα δημιουργούν ένα ολόκληρο φάσμα από ειδικές προκλήσεις», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ Ντε Μπλάζιο. «Θα μιλήσουμε με τους ανθρώπους που ζουν σε υπόγεια διαμερίσματα, μέσα από μηνύματα και ενημερώσεις, για το πόσο ευάλωτοι είναι απέναντι σε τέτοια φαινόμενα βροχής».

Η μετατροπή ενός και μόνο δωματίου σε διαμέρισμα χωρίς να τηρούνται οι οικιστικοί κανόνες ασφαλείας είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στη Νέα Υόρκη. Συνήθως τα διαμερίσματα αυτά έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά: δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου, επαρκές φως ή εξαερισμός. Έτσι, όταν έφτασαν τα ορμητικά νερά, δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη έξοδος διαφυγής.

Συνήθως τα μισθώνουν οικογένειες μεταναστών και φτωχοί άνθρωποι που δεν μπορούν να συντηρήσουν ακριβότερα σπίτια.

Πάντως δεν υπάρχει ένας ακριβής αριθμός για τα πόσα παράνομα διαμερίσματα υπάρχουν στην πόλη. Το 2009, όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με μελέτη του Pratt Center for Community Development and Chhaya, εκτιμάται ότι υπήρχαν 114.000 υπόγεια διαμερίσματα.

Μόνο το 2021 το τμήμα υποδομών της πόλης έχει λάβει πάνω από 8.000 παράπονα για ύποπτες μετατροπές κτηρίων. Το 2020 είχε λάβει 11.000.