Με κάθε τρόπο δείχνει διατεθειμένο να σχηματίσει κυβέρνηση στο Ισραήλ το κόμμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου,  Λικούντ. Κάπως έτσι φέρεται να απειλεί βουλευτή και πρώην σύμβουλο του βασικού αντιπάλου του Νετανιάχου, Μπένι Γκαντζ, ότι θα δώσει στη δημοσιότητα κασέτες, με «στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να τη φέρουν σε δύσκολη θέση», εφόσον αυτή δεν αποσκιρτήσει από το κόμμα της προκειμένου να στηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον απερχόμενο ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ads

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο 90% των εκλογικών τμημάτων στο Ισραήλ, το Λικούντ κερδίζει 36 έδρες, το Γαλάζιο και Λευκό 32 έδρες, η Κοινή Λίστα (συμμαχία αραβικών κομμάτων) 15, το SHAS 10, το Εργατικό-Ghesher-Meretz, το UTJ και το Yisraeli Beitenu από 7 και το Yamina 6.

Για να σχηματιστεί κυβέρνηση χρειάζονται 61 έδρες. Παρά τη σημαντική νίκη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το Λικούντ μαζί με τα υπερορθόδοξα εβραϊκά κόμματα προς το παρόν συγκεντρώνει 59 έδρες και χρειάζεται ακόμη δύο για να κάνει κυβέρνηση συνασπισμού.

«Θυμάμαι την πρώτη μας νίκη το 1996, αλλά απόψε η νίκη είναι ακόμα πιο μεγάλη καθώς ήρθε ενάντια σε όλες τις προβλέψεις», τόνισε ο αρχηγός του Λικούντ, χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του διότι διέψευσε τα προγνωστικά όσων «προφήτευαν το τέλος της εποχής Νετανιάχου» στο Ισραήλ. Η εκλογική αυτή νίκη μπορεί να κρίνει και το μέλλον του Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος για σειρά σκανδάλων διαφθοράς.

Ads

«Είναι καιρός να σταματήσουμε τις ψηφοφορίες και να σχηματίσουμε κυβέρνηση», είπε ο Νεντανιάχου, υποσχόμενος να είναι «πρωθυπουργός όλων των Ισραηλινών πολιτών, είναι καιρός να ενωθούμε». Η η δίκη του για διαφθορά, κατάχρηση και κατάχρηση εμπιστοσύνης αναμένεται να αρχίσει σε δύο εβδομάδες στην Ιερουσαλήμ.

Πριν από τις εκλογές, δόθηκε ηχητικό αρχείο στο οποίο η Γιανκέλεβιτς ακούγεται να χαρακτηρίζει τον Μπένι Γκαντζ «χαζό, αποτυχημένο, ανίκανο για να γίνει πρωθυπουργός». Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, το Λικούντ διαθέτει και άλλα τέτοια αρχεία, τα οποία αφορούν και την προσωπική της ζωή και τα οποία προτίθεται να χρησιμοποιήσει ως «μέσο διαπραγμάτευσης».

Αν αποσκιρτήσει, λέει το Λικούντ, τότε αυτά δεν θα διαρρεύσουν στον Τύπο. Σύμφωνα με πηγές, η Γιανκέλεβιτς δεν έχει απαντήσει στο «αίτημα» του κόμματος του Νετανιάχου, αλλά «το εξετάζει».