Ο  Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε με την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των χωρών που συμμετέχουν στην BRICS, αναφερόμενος στην διένεξη με την Ουκρανία, πρότεινε να σταλούν στην ζώνη των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία κυανόκρανοι του ΟΗΕ. Το Βερολίνο, που αντέδρασε πρώτο, είδε την πρόταση Πούτιν,  ως ένα θετικό «βήμα», ενώ αντίθετη ήταν η άποψη του Κιέβου.

Ads

Η πρώτη διεθνής αντίδραση στην πρόταση του Πούτιν, ήλθε από την Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτήρισε την πρόταση του Πούτιν  ως πρώτο βήμα για την άρση των κυρώσεων, δηλώνοντας ότι «η Ρωσία άλλαξε την πολιτική της στην Ουκρανία» και «δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί αυτή η στιγμή».   

Σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, διά στόματος της εκπροσώπου της Ουλρίκε Ντέμερ, καλωσόρισε την πρόταση Πούτιν. Τόνισε ότι «η πρόταση του προέδρου ( Πούτιν)  είναι ένα βήμα» επισημαίνοντας παράλληλα ότι η όποια ανάπτυξη (κυανόκρανων) θα πρέπει να γίνει κατά μήκος όλης της περιοχής των εχθροπραξιών και όχι μόνο κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αποσχιστών».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της άρσης των κυρώσεων, η κυβερνητική εκπρόσωπος, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να μιλάει κανείς για άρση των κυρώσεων, προσθέτοντας ότι «για να υπάρξει συζήτηση για την πλήρη άρση των κυρώσεων θα πρέπει  να υπάρξει πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών του Μίνσκ».

Ads

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αντέδρασε αρνητικά στην πρόταση Πούτιν, εκφράζοντας αμφιβολίες για τις χώρες από τις οποίες θα προέρχονται  οι  κυανόκρανοι του ΟΗΕ, σε περίπτωση που υπάρξει μελλοντικά τέτοια απόφαση, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί καν να γίνει λόγος για την παρουσία στρατιωτικού ή άλλου προσωπικού στη Ουκρανία που θα προέρχεται από χώρα εισβολέα, με την μορφή του ειρηνοποιού».

Παράλληλα  χαρακτήρισε την πρόταση Πούτιν ως «μια ακόμα απόπειρα της Ρωσίας να παρουσιάσει την εισβολή ως ενδουουκρανική διένεξη και να παραποιήσει την ίδια την ιδέα και τους σκοπούς μιας ειρηνευτικής επιχείρησης». 

Η ρωσική εφημερίδα komersant, πάντως σε σημερινό της άρθρο  με τίτλο «ο Πούτιν πήρε την πρωτοβουλία από τον Ποροσένκο», παρατηρούσε ότι  παρόμοια πρόταση είχε κάνει στο παρελθόν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ενώ η Μόσχα αντιμετώπιζε την παρουσία των «κυανόκρανων»  με σκεπτικισμό. Την πρόταση είχε διατυπώσει ο Ποροσένκο κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπενθυμίζει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν του πήρε την πρωτοβουλία από τα χέρια του και τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει πρωτίστως το σχέδιο του σχετικού ψηφίσματος  που ήδη κατέθεσε η Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Παράλληλα, ο προσκείμενος στο Κρεμλίνο πολιτικός αναλυτής  Αλεξέι Τσεσνιακόφ , δήλωσε ότι σε «περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας  εγκρίνει το ψήφισμα για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην ανατολική Ουκρανία «οι συμφωνίες του ΜΙνσκ θα παραμείνουν η βάση για την διευθέτηση της κρίσης».

Από τη πλευρά του ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής υποθέσεων που αφορούν τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) Κονσταντίν Ζατούλιν , σε σχόλιο του στην εφημερίδα RBK, απέδωσε την πρόταση της Ρωσίας στο να αντικρουστεί  «η αυξανόμενη επιθυμία της ουκρανικής ελίτ να λύσει την κρίση στο Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ με στρατιωτικά μέσα, αλλά και στο γεγονός ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ δεν μπόρεσε να εκπληρώσει  τις δεσμεύσεις της».

Κατά την άποψη του αναλυτή του Κέντρου Μετασοβιετικών Ερευνών  του Ινστιτούτου  Οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημία Επιστημών, Αντρέι Ντεβιάτκοφ, η πρόταση της Ρωσίας «αποσκοπεί στο να παγώσει την διένεξη στην Ουκρανία, καθώς ένας περιφερειακός πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση που το Κίεβο αποφασίσει να λύσει την διένεξη με τρόπο στρατιωτικό»