Ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα, τα μουμιοποιημένα πτώματα στρατιωτών από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποκαλύφθηκαν μετά το λιώσιμο των πάγων στις ιταλικές Άλπεις.

Ads

Οι Άλπεις «ξεπάγωσαν» και έφεραν στο φως μια φρικιαστική ιστορία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι φωτογραφίες των άριστα διατηρημένων, μουμιοποιημένων πλέον, σωμάτων τους, που δημοσίευσει η βρετανική Telegraph, προκαλούν συγκίνηση και δέος.

Τα άριστα διατηρημένα πτώματα των στρατιωτών προέρχονται συγκεκριμένα από τις μάχες των ιταλών αλπινιστών (Alpini) με αυστριακούς στρατιώτες. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του «Λευκού Πολέμου», που αποτέλεσε μέρος του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου.

image

Ads

image

image

Το Μάιο του 1915 η Ιταλία αποφάσισε να εισέλθει στον πόλεμο στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων της «Εγκάρδιας Συνεννόησης» (Entente Cordiale), ανοίγοντας μέτωπο στο βόρειο τμήμα της χώρας κατά των Κεντρικών Αυτοκρατοριών, μαχόμενη εναντίον του αυστριακού τάγματος των Kaiserschützen.

image


Οι Άλπεις έχουν αποτελέσει κατά καιρούς σπουδαίο πεδίο εξερεύνησης, καθώς τα χιόνια κρύβουν πολλά «μυστικά», τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Μεγάλου Πολέμου. Το 2010, ο ερασιτέχνης ιστορικός, Dino De Bernardin, είχε εντοπίσει για πρώτη φορά το σώμα ενός στρατιώτη, πολύ καλά διατηρημένο, μέσα στους πάγους. Δεν είναι σπάνιο, ορειβάτες και περιηγητές να εντοπίζουν προσωπικά αντικείμενα πολεμιστών, όπως ημερολόγια και επιστολές.

Ο επίλογος αυτής της ιστορίας γράφεται με την ετεροχρονισμένη ταφή των πεσόντων. Οι σοροί που εντοπίζονται, ενταφιάζονται με όλες τις τιμές στο τοπικό κοιμητήριο.

image