Ως «πράκτορα» του εξωτερικού» κατέγραψαν το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today οι αμερικανικές αρχές. 

Ads

Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποστηρίζουν πως το δίκτυο προσπάθησε να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές για λογαριασμό του Κρεμλίνου, μια κατηγορία που τόσο το δίκτυο όσο και το Κρεμλίνο αρνούνται.

«Μεταξύ της ποινικής δίωξης και της εγγραφής επιλέξαμε την δεύτερη εκδοχή. Γι’ αυτό και συγχαίρουμε την αμερικανική ελευθερία του λόγου και όλους όσοι πιστεύουν σ’ αυτήν», δήλωσε σχετικά η διευθύντρια σύνταξης του RT, Μαργκαρίτα Σιμονιάν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επικρίνει τη στάση της Ουάσινγκτον λέγοντας ότι «προσπαθεί να περιορίσει την ελευθερία λόγου ρωσικών οργανισμών μέσων ενημέρωσης που λειτουργούν στο αμερικανικό έδαφος».

Ads

Στο μεταξύ, δυτικά μέσα ενημέρωσης όπως τα CNN, Radio Free Europe και Deutcshe Welle ενδέχεται να εγγραφούν στην Ρωσία με βάση την νέα ρωσική νομοθεσία που αφορά τα ξένα ΜΜΕ ως «ξένοι πράκτορες», όπως ανέφερε στο πρακτορείο Ria Novosti ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος «Ενιαία Ρωσία» Αντρέι Ισάγιεφ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσική Δούμα, μετά την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να ζητήσει από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT και το πρακτορείο Sputnik που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ να εγγραφούν στην κατηγορία των «ξένων πρακτόρων», είχε ανακοινώσει ότι μερικά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία θα πρέπει να εγγραφούν και αυτά ως «ξένοι πράκτορες».