Ξεκίνησε σήμερα, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο η ανάκριση του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, από ομάδα Σουηδών εισαγγελέων αναφορικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για βιασμό. Ο ίδιος τις αρνείται. 

Ads

Η διαδικασία άρχισε σήμερα Δευτέρα και αναμένεται να κρατήσει μερικές ημέρες. Η γενική εισαγγελέας της Σουηδίας Ίνγκριντ Ίσγκρεν έφθασε το πρωί της Δευτέρας στην πρεσβεία για να υποβάλει ερωτήσεις στον Ασάνζ μέσω εισαγγελέα του Εκουαδόρ. Η σημερινή ανακριτική διαδικασία κράτησε τέσσερις ώρες. Η Ίνγκριντ Ίσγκρεν αποχώρησε από την πρεσβεία χωρίς κανένα σχόλιο. 

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ο εισαγγελέας του Εκουαδόρ θα καταθέσει την έκθεσή του στις σουηδικές αρχές. Εφόσον ο Ασάνζ συμφωνήσει, τότε θα ληφθεί DNA του για να εξεταστεί.

Η ανάκριση αυτή «ενδέχεται να διαρκέσει πολλές μέρες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Περ Σάμιουελσον, ο Σουηδός δικηγόρος του Ασάνζ.

Ads

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ασάνζ θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει την δική του εκδοχή για την υπόθεση ενώπιον της δικαιοσύνης. 

image

Σήμερα έξω από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο

Ο Σάμιουελσον δήλωσε ότι ο πελάτης του «ήθελε πάντα να δώσει την δική του εκδοχή των πραγμάτων απευθείας στους ανακριτές».

«Ζητούμε αυτή την κατάθεση από το 2010. Θέλει μία ευκαιρία να αποκαταστήσει την τιμή του (…) και ελπίζει να σταματήσει η προκαταρκτική έρευνα μετά την ανάκρισή του. Μετά την έκθεση, η Σουηδή εισαγγελέας θα αποφασίσει για τη συνέχιση της έρευνας» ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Τον Σεπτέμβριο, σουηδικό εφετείο αποφάσισε να διατηρήσει το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Ασάνζ. Το εφετείο έκρινε πως το παρατεταμένο αδιέξοδο και η αδράνεια που επέδειξαν προηγουμένως Σουηδοί ερευνητές στη διεξαγωγή της έρευνας αποτελούν επιχειρήματα για την ακύρωση του εντάλματος, όμως παραμένει το επιχείρημα του ισχυρού ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης υπέρ της διατήρησής του.

Ο Ασάνζ ζήτησε να αρθεί το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του ύστερα από την ανακοίνωση επιτροπής του ΟΗΕ, τον Φεβρουάριο, να αφεθεί ελεύθερος και να αποζημιωθεί καθώς η παραμονή του στην πρεσβεία του Ισημερινού ισοδυναμεί με αυθαίρετη κράτηση.

Ακόμη όμως κι αν η Σουηδία βάλει στο συρτάρι την υπόθεση, ο Ασάνζ κινδυνεύει να συλληφθεί για παραβίαση των όρων εγγύησης στη Βρετανία.

image

Το γατάκι του Ασάνζ – γνωστό και ως Embassy Cat – με γραβάτα στο παράθυρο της πρεσβείας

Την περασμένη εβδομάδα, το Εκουαδόρ, στην πρεσβεία του οποίου στο Λονδίνο έχει βρει καταφύγιο τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο Ασάνζ, έκανε δεκτό σουηδικό αίτημα για δικαστική συνδρομή.

Ο Ασάνζ θέλει να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου αντιμετωπίζει τις κατηγορίες για βιασμό καθώς φοβάται ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα για τη δημοσίευση διπλωματικών εγγράφων από τον WikiLeaks.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσίευσε χιλιάδες emails που είχαν υποκλαπεί από συνεργάτες της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της προεκλογικής της εκστρατείας Τζον Ποντέστα να κατηγορήσει τον Ασάνζ ότι παίζει το παιχνίδι του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και εξελέγη πρόεδρος.

Τη Δευτέρα περίπου 18.000 άτομα συγκέντρωσαν υπογραφές κάνοντας έκκληση στον Τραμπ να αποδώσει προεδρική χάρη στον Ασάνζ απαλλάσσοντάς τον από την ποινική δίωξη στις ΗΠΑ, ενώ μία ανάλογη κίνηση είχε γίνει προς τον πρόεδρο Ομπάμα χωρίς επιτυχία.