Σε λίγες μέρες, ξεκινά το πιο φρικτό έθιμο: η ετήσια σφαγή εκατοντάδων εγκύων φαλαινών στη Νορβηγία.

Ads

Είναι πανέξυπνα πλάσματα: επικοινωνούν μεταξύ τους τραγουδώντας και βιώνουν συναισθήματα παρόμοια με τα δικά μας. Όμως, κάθε χρόνο στη Νορβηγία κατακρεουργούν έγκυες φάλαινες για να φτιάξουν καλλυντικά και ζωοτροφές. Οι φαλαινοθήρες θεωρούν την εγκυμοσύνη των θηλυκών ως «δείγμα καλής υγείας»!

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Νορβηγία είναι ο νούμερο 1 δολοφόνος φαλαινών.
Ως τώρα δεν έχει δεχθεί κυρώσεις για τις μαζικές δολοφονίες που διαπράττει εδώ και χρόνια. Μάλιστα η κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διπλασιάσει τον αριθμό των φαλαινών που σκοτώνει. Όμως, για να βγάλουν κέρδος, πρέπει να εξάγουν το κρέας στο εξωτερικό, μέσω ευρωπαϊκών λιμανιών.

Το 90% των φαλαινών που θανατώνονται κάθε χρόνο στα νορβηγικά ύδατα είναι θηλυκές και «σχεδόν όλες» έγκυοι, σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα σε κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της σκανδιναβικής χώρας.

Ads

Το ντοκιμαντέρ έχει προκαλέσει έντονη κατακραυγή, σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια άρνηση της Νορβηγίας να εφαρμόσει την απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας που έχει επιβάλει από το 1986 η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ).

Στο ντοκιμαντέρ απεικονίζονται αποτρόπαια πλάνα της βιομηχανίας φαλαινοθηρίας της Νορβηγίας, όπως η αφαίρεση εμβρύων από μητέρες. Οι φαλαινοθήρες θεωρούν την εγκυμοσύνη των θηλυκών φαλαινών που σφάζουν ως «δείγμα καλής υγείας».

«Το κυνήγι φάλαινας είναι ακόμη πιο απαράδεκτο τώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της Greenpeace Νορβηγίας, Τρουλς Γκούλοφσεν. «Από τη μία πλευρά, επειδή παραβαίνει τη διεθνή απαγόρευση, αλλά και επειδή είναι απαράδεκτο για την ευημερία του είδους να σφάζονται ζώα σε προχωρημένο στάδιο της κύησης», πρόσθεσε.

Η Νορβηγία είναι η κορυφαία χώρα φαλαινοθηρίας στον κόσμο και έχει ορίσει ποσόστωση θανάτωσης 999 φαλαινών κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου του 2017, από 880 φάλαινες το 2016.

Σύμφωνα με περσινή έκθεση από το Ίδρυμα Πρόνοιας Ζώων και άλλες ΜΚΟ άγριας ζωής, το 2014 και το 2015, η Νορβηγία θανάτωσε περισσότερες φάλαινες από την Ιαπωνία και την Ισλανδία μαζί.

image

Η Νορβηγία και η Ισλανδία είναι οι μόνες χώρες που συνεχίζουν να κυνηγούν εμπορικά φάλαινες, παρά το μορατόριουμ της ΔΕΦ.

Σε παγκόσμια κατακραυγή προτρέπει το  διαδικτυακό κίνημα ακτιβιστών, καλώντας σε συλλογή υπογραφών ώστε να πιεστεί η Ευρώπη και να κλείσει τα λιμάνια της στα φαλαινοθηρικά της Νορβηγίας, συμβάλλοντας στην απαγόρευση της φαλαινοθηρίας σε όλη την Ευρώπη.

Η πίεση για να απαγορευτεί αυτή η βάρβαρη σφαγή δυναμώνει. Αλλά είναι αντιμέτωπη με το φαλαινοθηρικό λόμπι. «Οι φάλαινες δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να τραγουδήσουμε το τραγούδι τους, τόσο δυνατά που θα είναι αδύνατον να μας αγνοήσουν. Ας βάλουμε τέλος στη φαλαινοθηρία μια για πάντα», προτρέπουν οι ακτιβιστές.

Υπόγραψτε το ψήφισμα εδώ:

https://secure.avaaz.org/campaign/el…les_loc/?rc=fb