Μήνυμα έστειλε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποιώντας ότι η χώρα του ετοιμάζεται να σταματήσει το μορατόριουμ των δοκιμών των πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και θα συνεχίσει να αναπτύσσει όπλα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απόπειρας εχθρικής εισβολής εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. 

Ads

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι στο εγγύς μέλλον θα έχει στη διάθεσή του ένα «νέο στρατηγικό όπλο», όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. 

Η Ουάσιγκτον δεν ικανοποίησε εντός προθεσμίας – ως το πέρας του 2019 – τους όρους που είχε θέση η Πιονγκγιάνγκ για την επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, έτσι ο Κιμ, αφού κατηγόρησε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος Εργατών της Λαϊκής Δημοκρατίας την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως προβάλλει «γκανγκστερικού τύπου απαιτήσεις», είπε ότι η ανάπτυξη πυρηνικών αποτρεπτικών δυνατοτήτων θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στο εξής.

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να παραμένουμε προσηλωμένοι στη δέσμευση της αναστολής των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων. Ο κόσμος θα ανακαλύψει στο εγγύς μέλλον ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει ένα νέο στρατηγικό όπλο», υποστήριξε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας.

Ads

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο Κιμ Γιονγκ είχε διαβεβαιώσει το 2018 πως η χώρα του δεν χρειαζόταν πλέον να διεξάγει δοκιμές πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Ως εκ τούτου, οι σημερινές δηλώσεις του ματαιώνουν τις διπλωματικές προσπάθειες των δύο τελευταίων ετών.

Η αντίδραση του Τραμπ

Αντιδρώντας ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι θεωρεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν άνθρωπο που κρατάει το λόγο του και υπενθύμισε την συμφωνία που υπέγραψαν το 2018 για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Όμως υπέγραψε ένα συμβόλαιο, υπέγραψε μια συμφωνία που μιλάει για αποπυρηνικοποίηση (…). Αυτό έγινε στη Σιγκαπούρη, και νομίζω ότι είναι άνθρωπος που κρατάει τον λόγο του, οπότε θα μάθουμε», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο ιδιόκτητο κλαμπ του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, όπου κάνει διακοπές.