Ads

Εικόνες χάους με πρόσφυγες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιβαστούν στους συρμούς των τρένων διαδραματίζονται από το πρωί της Πέμπτης στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, μετά και την απόφαση των ουγγρικών αρχών να επιτρέψουν την είσοδο στον σταθμό, λήγοντας τον διήμερο αποκλεισμό του.

Αμέσως εκατοντάδες άτομα εισέβαλαν στις αποβάθρες του σταθμού, σε μια προσπάθεια να επιβιβαστούν στους συρμούς, με προορισμό χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία.

Οι πρόσφυγες είχαν περάσει τις δύο τελευταίες νύχτες έξω από τον σταθμό Κελέτι, ζητώντας να περάσουν στα τρένα για συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Ads

Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονταν για το μπλόκο, αρκετοί από αυτούς με τα εισιτήρια που είχαν ήδη αγοράσει στα χέρια.

image

Το αν και πώς θα επιτραπεί το ταξίδι προς δυσμάς είναι ακόμη ασαφές: Την Τετάρτη, οι ουγγρικές αρχές είχαν περιοριστεί στο ότι «τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί» και ότι «μετανάστες μπορούν να ταξιδέψουν εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας μόνο με τα απαραίτητα έγγραφα».

image

«Από την κυβέρνηση δεν λάβαμε τίποτα. Μόνο οι Ούγγροι πολίτες μας βοήθησαν. Είναι πολύ καλοί μαζί μας», δήλωσε μια μητέρα από τη Συρία.

Ο σταθμός Κελέτι είχε γίνει από τη μέση της προηγούμενης εβδομάδας νέα «εστία» στην προσφυγική κρίση, με χιλιάδες να περιμένουν μετέωροι για ένα τρένο προς τα δυτικά. Τη Δευτέρα, η ουγγρική αστυνομία επέτρεψε τελικά την επιβίβαση στα τρένα αλλά την Τρίτη έκλεισε τον σταθμό, απομάκρυνε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το εσωτερικό του και όταν τον άνοιξε ξανά, δεν τους επέτρεπε την είσοδο.

Διαβάστε επίσης:

«Οι μετανάστες στον σιδηροδρομικό σταθμό Κελέτι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Μετά την έναρξη της διαδικασίας καταγραφής στα σύνορα, μεταβιβάζονται σε προσωρινά καταλύματα, σε καταυλισμούς όπου πρέπει να παραμείνουν έως ότου κριθεί η περίπτωσή τους. Οι συγκεκριμένοι δεν συμμορφώνονται και, προφανώς, ένα εισιτήριο τρένου δεν αντικαθιστά το ευρωπαϊκό δίκαιο», τονίζει ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.

image

Σήμερα Πέμπτη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν συναντάται με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Σε άρθρο του πριν τη συνάντηση σε γερμανική εφημερίδα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός αντεπιτέθηκε στους επικριτές του χαρακτηρίζοντας «λυπηρό πως μόνο η Ουγγαρία, και η Ισπανία, προστατεύουν τα σύνορα της ΕΕ».