Eύφλεκτες ισορροπίες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο δοκιμάζει η στρατιωτική ένταση μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας, μετά την κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στη συριακή μεθόριο.

Ads

Πρόκειται για το πρώτο θερμό επεισόδιο μεταξύ χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας από την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, είναι το θερμό επεισόδιο που πολλοί φοβόντουσαν και αρκετοί προδίκαζαν από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών στην Συρία και είναι, ταυτόχρονα, το γεγονός που έρχεται να ταράξει το γεωπολιτικό status στην περιοχή στη σκιά της απειλής του Isis και των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Η σκληρή προειδοποίηση Πούτιν

Το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται σφραγίζει το σκληρό μήνυμα Πούτιν προς την ‘Αγκυρα, με τον ρώσο πρόεδρο να καταγγέλλει ευθέως την Τουρκία ως «συνεργό των τρομοκρατών» του Isis και να την προειδοποιεί με «σοβαρές συνέπειες».

Ads

Η προειδοποίηση Πούτιν ήρθε εν μέσω παγκόσμιου διπλωματικού συναγερμού από τη Μόσχα και την ‘Αγκυρα έως τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, ενώ το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «πολύ σοβαρό περιστατικό» και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ εξέφρασε τη στήριξή του στην Τουρκία και ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης

Η ‘Αγκυρα επιμένει ότι το ρωσικό μαχητικό πετούσε εντός του τουρκικού εναέριου χώρου και καταρρίφθηκε από τουρκικά F-16 μετά από 10 αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις σε διάστημα 5 λεπτών. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Sabah η κατάρριψη έγινε με προσωπική εντολή του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Μόσχα αντικρούει τις τουρκικές αιτιάσεις, το ρωσικό υπουργείο ‘Αμυνας διαμηνύει ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν πως το Sukhoi  πετούσε συνεχώς στον συριακό εναέριο χώρο και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως το ρωσικό αεροσκάφος κατέπεσε σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την Τουρκία.

Η κατακόρυφη όξυνση μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας ήρθε με ένα «επεισόδιο που όλοι φοβόντουσαν», όπως χαρακτηριστικά γράφει το BBC, κλιμακώνοντας τις υπόγειες εντάσεις των τελευταίων μηνών.

Είχε κληθεί ο Ρώσος πρεσβευτής

Σύμφωνα με τη Hurriyet, από την περασμένη Παρασκευή η Τουρκία είχε διαμηνύσει επίσημα τη δυσαρέσκειά της στη Μόσχα για την «ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα συνορά της» και είχαν κληθεί επ’ αυτού στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρεσβευτής της Ρωσίας και ο Ρώσος στρατιωτικός ακόλουθος στην ‘Αγκυρα.

‘Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η τουρκική κυβέρνηση προειδοποίησε τον Ρώσο πρεσβευτή ότι θα υπάρξουν αντίποινα και θα ληφθούν τα «αναγκαία μέτρα» εάν απειληθεί η ασφάλεια των τουρκικών συνόρων από τις επιχειρήσεις εναντίον των τουρκμένων Σύριων κοντά στη μεθόριο.

«Οι Ρώσοι επιτετραμένοι ενημερώθηκαν πως η Τουρκία είχε δώσει ήδη την εντολή για την εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής και δεν θα υπήρχε κανένας δισταγμός ενεργοποίησής του εάν συνέβαινε οποιαδήποτε παραβίαση», γράφει η Hurriyet.

Guardian: Μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα

Η έκρυθμη κατάσταση μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας προκαλεί, σύμφωνα με τον Guardian, «μεγάλη ανησυχία» και στην Αθήνα. Η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα Ελένα Σμιθ, μεταδίδει ότι ελληνικές διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για «εξαιρετικά σοβαρό επεισόδιο» το οποίο εγείρει «μεγάλη ανησυχία».

«Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου που ένα μέλος του ΝΑΤΟ καταρρίπτει ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος» φέρεται να δήλωσε ελληνική πηγή στην εφημερίδα, η οποία υπενθυμίζει τις φορτισμένες σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και τις συχνές αναχαιτίσεις μαχητικών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.