Την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την το ουκρανικό Κοινοβούλιο, για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη ρωσόφωνη αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας. Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας. Νωρίτερα, για κατάληψη δύο αεροδρομίων της Κριμαίας από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως ένοπλη εισβολή και κατοχή. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι ένοπλοι, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης, ενώ η ουκρανική συνοριοφρουρά κατήγγειλε πως πάνω από 10 ρωσικά ελικόπτερα παραβίασαν τον εναέριο χώρο. Στο μεταξύ, εντολή στην κυβέρνησή του να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις και να συμβουλευτεί τους ξένους εταίρους, περιλαμβανομένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του G8, έδωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ads

 
Όπως έγινε γνωστό, το Κοινοβούλιο ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει ψηφίσματος του 1993, το οποίο προέβλεπε ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύονται να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. 

Επίσης, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της χώρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το κείμενο ψηφίσματος ζητεί από τις εγγυήτριες χώρες «να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους» απέναντι στην Ουκρανία και να αρχίσουν άμεσα διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν στην «άμβλυνση της έντασης».

Ads

Αβάκοφ: Ένοπλη εισβολή

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, μέσω της σελίδας του στο Facebook, είπε ότι δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων, ανέλαβε τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης, όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. «Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες», τόνισε, κάνοντας λόγο για ένοπλη πρόκληση και απευθύνοντας έκκληση για διάλογο.

Νωρίτερα την Παρασκευή, στρατιωτικές πηγές, τις οποίες επικαλούταν το πρακτορείο Interfax, ανέφεραν ότι οι ένοπλοι αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών». Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρίσκεται στην περιοχή ανέφερε ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και πως οι επιβάτες πραγματοποιούν χωρίς πρόβλημα τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιβίβασή τους στις πτήσεις. Επίσης, ο γάλλος ανταποκριτής ανέφερε ότι 12 ένοπλοι βρίσκονται έξω από τον χώρο του αεροδρομίου στην περίμετρό του. Το πρακτορείο Interfax έκανε λόγο για μία ομάδα περίπου 50 ένοπλων ανδρών. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, οι ένοπλοι περιπολούν τους χώρους του αεροδρομίου αλλά δεν έχουν μετακινηθεί προς τους τερματικούς σταθμούς των επιβατών.

Πάντως, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης της Κριμαίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Την ίδια στιγμή, βίντεο δημοσιεύθηκε στο YouTube που δείχνει ελικόπτερα να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας. 

Η ουκρανική συνοριοφρουρά υποστήριξε ότι πρόκειται για πάνω από δέκα ρωσικά ελικόπτερα, προερχόμενα από τον ρωσικό εναέριο χώρο, που εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, πραγματοποιώντας υπερπτήση πάνω από τμήματα της Κριμαίας. Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή της ότι Ρώσοι στρατιωτικοί παρακώλυσαν το έργο Ουκρανών συνοριοφρουρών στην Σεβαστούπολη, όπου εδρεύει μεγάλο μέρος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβροφ, και «μολονότι μας είπαν ότι δεν παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και δεν σκοπεύουν να το κάνουν, κατέστησα σαφές ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρερμηνευτεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ότι υπάρχουν ήδη πολλές εντάσεις και είναι σημαντικό για όλους να προσέχουν ιδιαίτερα να μην πυροδοτήσουν την κατάσταση και να μην στέλνουν λάθος μηνύματα».

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίο να χαλιναγωγηθούν οι ακραίοι ριζοσπάστες και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των ουκρανικών περιοχών στην προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης».

Εντολή Πούτιν για συνεργασία με Κίεβο, ΔΝΤ και G8

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε επίσης από την κυβέρνησή του – πέραν της συνέχισης των συνομιλιών με την Ουκρανία για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τη συμβολή ΔΝΤ και G8- να εξετάσει το αίτημα της νότιας περιοχής της Ουκρανίας -της Κριμαίας- για ανθρωπιστική βοήθεια.

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που χθες ενημέρωσε ότι στην Ουκρανία θα μεταβεί τις προσεχείς ημέρες κλιμάκιο του Ταμείου, υποστήριξε ότι «δεν βλέπουμε κάτι κρίσιμο. Τίποτα που να μας προκαλέσει να πανικοβληθούμε προς το παρόν. Θεωρούμε ότι οι ουκρανικές αρχές πρέπει να σταματήσουν να μιλούν για αριθμούς, καθώς δεν έχει νόημα μέχρι να γίνει μια αξιολόγηση»

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Γιάτσενιουκ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαιρέτησε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ουκρανία και υποσχέθηκε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

«Ο αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν την πλήρη στήριξή τους καθώς η Ουκρανία θα προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να επιστρέψει σε μια υγιή οικονομία, να επιζητήσει τη συμφιλίωση, να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να επιδιώξει ανοιχτές και εποικοδομητικές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι εξελίξεις την Πέμπτη
 
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο αποπεμφθείς ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ζήτησε, προστασία από τη Ρωσία με ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Μόσχα έκανε δεκτό το αίτημά του. Σήμερα, έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την φυγή από το Κιέβο σε συνέντευξη Τύπου

Διαβάστε επίσης: Δημοψήφισμα αυτονόμησης ανήγγειλαν ένοπλοι στην Κριμαία – Ετοιμοπόλεμη η Ρωσία

Παράλληλα, σε κατάσταση μάχης τέθηκαν τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ νωρίτερα δεκάδες ένοπλοι ρωσόφωνοι κατέλαβαν το κτήριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία, υψώνοντας τη ρωσική σημαία και απέπεμψαν την τοπική κυβέρνηση.

Tη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασιστεί το καθεστώς των σχέσεων της Κριμαίας με το Κίεβο, ανακοίνωσαν για τις 25 Μαΐου, την ίδια ημέρα με τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, οι βουλευτές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. Η ψηφοφορία στο τοπικό κοινοβούλιο διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Το μοναδικό ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι: «Τάσσεστε υπέρ της κρατικής ακεραιότητας της Κριμαίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας;».

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου, 61 από τους 64 βουλευτές που ήταν παρόντες, σε σύνολο 100, ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο καθαίρεσε την τοπική κυβέρνηση έπειτα από μια ψηφοφορία που διεξήχθη επίσης κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.