Ένας νεκρός, δέκα τραυματίες και 55 περίπου απειλούμενοι με θάνατο δημοσιογράφοι και αντιπολιτευόμενοι … ήταν ο νέος εβδομαδιαίος απολογισμός των επιθέσεων των ρατσιστών και των ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Τουρκία και το εξωτερικό.

Ads

Στην Άγκυρα, το Αφιόν Καραχισάρ και το Ικόνιο (Κεντρική Ανατολία), κουρδικές οικογένειες και Κούρδοι εργαζόμενοι δέχθηκαν επίθεση από Τούρκους πολίτες. Οι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για προσωπικές ή επαγγελματικές διαφορές και αρνούνται το ρατσιστικό χαρακτήρα αυτών των επιθέσεων. Αντίθετα, τα θύματα δηλώνουν ότι κατηγορήθηκαν για αυτονομιστική τρομοκρατία και για το γεγονός πως «μιλούσαν κουρδικά». Τους ζητήθηκε να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τουλάχιστον τρία γραφεία, στην Ανατολία, του κουρδικού και αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών («HDP») έχουν δεχθεί επιθέσεις και λεηλασίες από τις αρχές Ιουλίου με έναν νεκρό στη Σμύρνη.

Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, με επικεφαλής τον Ερντογάν και τον ακροδεξιό σύμμαχό του Μπαχτσελί του Εθνικιστικού Κινήματος («MHP»), συνεχίζουν να δαιμονοποιούν και να ποινικοποιούν τους Κούρδους. Το «HDP», σύμφωνα με αυτούς, είναι η πέμπτη φάλαγγα του -ευρισκόμενου σε ένοπλο αγώνα εναντίον της Άγκυρας από το 1984- Κουρδικού Εργατικού Κόμματος («PKK»). Πρόκειται για μία οργάνωση προδοτών του έθνους, μία ομάδα, τελικά, που πρέπει να «εξαλειφθεί όπως τα επιβλαβή έντομα», σύμφωνα με το «MHP».

Ads

Αυτή η επίσημη ρητορική και γλώσσα, ευρέως διαδεδομένη από τα ΜΜΕ, υπό τον έλεγχο της εξουσίας, προκαλεί τον πληθυσμό και τους ακτιβιστές στο εθνικιστικό στρατόπεδο. Η τουρκική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, δηλαδή οι κεμαλιστές, οι σοσιαλδημοκράτες, οι φιλελεύθεροι και οι κοσμικοί συντηρητικοί, συντάσσονται με τον Ερντογάν ως προς το κουρδικό πρόβλημα.

Ωστόσο, το «HDP», το οποίο έλαβε την ψήφο 6 εκατομμυρίων πολιτών στις τελευταίες εκλογές, είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του Κοινοβουλίου με 56 έδρες. Εξέλεξε 67 βουλευτές  στις γενικές εκλογές του Ιουνίου του 2018, αλλά τρεις καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, και επτά άλλοι άλλαξαν κόμμα ή έγιναν δήμαρχοι. Επιπλέον, περισσότεροι από 4 χιλιάδες επικεφαλής, στελέχη και υποστηρικτές του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων πρώην συμπροέδρων και βουλευτών, δημάρχων και τοπικών αξιωματούχων, εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή. Κατηγορούνται ότι ανήκουν σε αυτονομιστική οργάνωση, ότι κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα ή ότι προσβάλλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατάλογοι με τα ονόματα των Κούρδων και Τούρκων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, «που πρέπει να θανατωθούν» κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ζουν, στην πλειονότητά τους, στην Ευρώπη. Ο Ερκ Ακαρέρ, ερευνητής δημοσιογράφος της αριστερής εφημερίδας «Birgun» και του τηλεοπτικού σταθμού «Arti TV», δέχτηκε επίθεση και ξυλοκοπήθηκε έξω από το σπίτι του στο Βερολίνο από τρεις δράστες. Η γερμανική αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες και ενισχύει τα μέτρα προστασίας των απειλούμενων αντιφρονούντων. Ωστόσο, τα θύματα διευκρινίζουν ότι πρόκειται για ένα ουσιαστικά πολιτικό γεγονός και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου. Η Μέρκελ, εν αντιθέσει με το Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, εμφανίζεται ως λογική σύμμαχος του Προέδρου Ερντογάν.

Εγκλωβισμένος και απομονωμένος στο εσωτερικό της χώρας του αναζητώντας ματαίως νέα «success stories», ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλησε να χρησιμοποιήσει τo «Κυπριακό», αλλά οι πρωτοβουλίες του αμφισβητήθηκαν, τόσο από τους Τουρκοκύπριους, όσο και από το δυτικό κόσμο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσημης επίσκεψης στην -υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού από το 1974- Βόρεια Κύπρο, «Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας συμπεριφέρθηκε σαν επιχειρηματίας που κατασκευάζει και πουλά κτίρια», δήλωσε ένας Τουρκοκύπριος αρθρογράφος.

Το μόνο που απομένει είναι η καταστολή κατά της αντιπολίτευσης, συνοδευόμενη από σκληρά μέτρα κατά των ΜΜΕ, για να λειτουργούν αθόρυβα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, το σύστημα του Ερντογάν δεν λειτουργεί πλέον. «Η αποχώρησή του θα είναι μακρά, ταραχώδης και ίσως και αιματηρή», προβλέπουν αρκετοί αρθρογράφοι της αντιπολίτευσης.